Отворање на 21-вото издание на Докуфест News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

12/08/2022

Отворање на 21-вото издание на Докуфест

Меѓународниот фестивал за документарен и краткометражен филм, „Докуфест“, го отвори своето 21-во издание со проекција на филмот „Fire of Love“ на американската режисерка Сара Доса. Преку 250 документарни и краткометражни филмови од целиот свет ќе бидат прикажани неделава во Призрен. Покрај проекциите, посетителите ќе имаат можност да присуствуваат на активности како работилници, мастер часови и дискусии.

 

Секоја година, овој најголем филмски фестивал во Косово ги полни кино салите и импровизирани локации за проекција ширум историскиот центар на Призрен со селекција од преку 200 избрани филмови од секаде низ светот. Основан со цел заживување на кинематографскиот и културен живот во Призрен, „Докуфест“ прерасна во еден од најзначајните фестивали на документарен и краткометражен филм во Југоисточна Европа, а од 2019 година е и „BAFTA“ квалификуван фестивал за краткометражни филмови. Фестивалот е кофинансиран од Европската Унија.

 

Годинешната тема на фестивалот е „како да се преживее?“ и ќе биде покриена од различни агли; како, на пример, климатски промени, физичко преживување и војната во Украина.

Извор: Europe House Kosovo

Извор на фотографии: DokuFest

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.