Komuniteti LGBTQ+ i Malit të Zi feston Vetëvendosjen | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Komuniteti LGBTQ+ i Malit të Zi feston Vetëvendosjen

Krenaria e njëmbëdhjetë malazeze u organizua në Podgoricë nën sloganin, "Vetëvendosje" ("Samodređenje")

SCROLL DOWN

Në korrik 2020, parlamenti i Malit të Zi votoi ngushtë për legalizimin e partneriteteve civile për çiftet e së njëjtës gjini, duke e bërë atë shtetin e parë ballkanik jashtë BE-së që e bën këtë. Një vit më vonë, martesa e parë brenda së njëjtës gjini u regjistrua në qytetin bregdetar të Budvës. Zyrtarët festuan këtë moment historik dhe u zotuan të rregullojnë kuadrin ligjor në përputhje me rrethanat. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se homoseksualiteti mbetet një çështje e ndjeshme në Malin e Zi, një vend socialisht konservator, siç ndodh në vendet e tjera të Ballkanit. Kërkesat e dërguara institucioneve përkatëse dhe Avokatit të Popullit tregojnë se në periudhën 2019-2022 janë raportuar mbi 400 raste të diskriminimit dhe gjuhës së urrejtjes. (Qasje e barabartë në drejtësi për personat LGBTIQ+ në Mal të Zi – Mit apo realitet i arritshëm? Mali i Zi Queer 2023).

Këtë vit, manifestimi i njëmbëdhjetë i Krenarisë Malazeze u zhvillua nën siglën e “Vetëvendosjes” ose “Samodređenje”. Organizuar nga OJQ Queer Montenegro, ajo synonte të përçonte mesazhin se dhuna ndaj komunitetit LGBT nuk duhet toleruar në Mal të Zi.

“Parada e Krenarisë është një lëvizje; është një protestë paqësore për të drejtat e njeriut dhe është thelbësore jo vetëm në Mal të Zi, por në mbarë botën. Sidomos në këto kohë kur lëvizjet e krahut të djathtë po kërcënojnë jo vetëm të drejtat LGBTQI, por të drejtat e njeriut në përgjithësi”.

Enes Pucurica

Festimi i Krenarisë së këtij viti u përqendrua rreth temës së vetëvendosjes, duke theksuar të drejtën e çdo individi për të përcaktuar identitetin e vet. Ishte një ngjarje gjithëpërfshirëse, e synuar të jetë e aksesueshme për të gjithë. Java e Krenarisë shfaqi një sërë aktivitetesh, duke përfshirë një shfaqje të modës për të Drejtat e Njeriut, diskutime në panel mbi tema të tilla si E drejta për Vetëvendosje dhe cilësia e kujdesit shëndetësor për individët transgjinorë, diskutime mbi stresin dhe pabarazitë e pakicave, dhe më shumë. Kishte gjithashtu aktivitete të këndshme rrjetëzimi si Pride Quiz, Drag Shows, shfaqje të drejtpërdrejta të grupeve, festa të DJ-ve dhe, natyrisht, ngjarja kryesore, Montenegro Pride.

Enes Pucurica, një ambasador i ri evropian, luajti një rol në komitetin organizativ. Ai ndau: “Parada e Krenarisë është një lëvizje; është një protestë paqësore për të drejtat e njeriut dhe është thelbësore jo vetëm në Mal të Zi, por në mbarë botën. Sidomos në këto kohë kur lëvizjet e krahut të djathtë po kërcënojnë jo vetëm të drejtat LGBTQI, por të drejtat e njeriut në përgjithësi”.

Duke reflektuar mbi historinë e ngjarjeve të Krenarisë në Mal të Zi, marshimi i parë i Krenarisë në 2014 u përball me sfida të shumta, me mbi 500 protestues, kryesisht huliganë futbolli, duke u përfshirë në konfrontime të dhunshme me një grup të vogël aktivistësh homoseksualë. Kjo rezultoi me lëndime të njëzet polic;ve dhe ndalimin e 60 personave. Vitin e kaluar, një tubim publik lutjesh u organizua para katedrales në kundërshtim me ngjarjen e Krenarisë. Mirëpo, këtë vit organizatorët u përballën me sfida relativisht të vogla, kryesisht në lidhje me motin me shi në ditën e Marshit të Krenarisë. Enes vuri në dukje se pavarësisht shqetësimeve për pjesëmarrje të ulët për shkak të shiut, qindra njerëz, duke përfshirë mysafirë ndërkombëtarë, morën pjesë dhe ngjarja ishte një sukses i jashtëzakonshëm.

“Krenaria përveç që është një formë proteste është edhe një festë e identitetit tonë. Shërben si një kujtesë se ne ekzistojmë dhe nuk do të shkojmë askund”.

Enes Pucurica

Sipas Enes, një ndryshim i dukshëm nga vitet e mëparshme ishte qasja për kurimin e programit të këtij viti. Ishte më e përqendruar te komuniteti, me fokus në mbledhjen e të dhënave nga komuniteti për atë që ata kishin nevojë dhe çfarë donin të shihnin të ndodhte. Enes theksoi, “Ne shfaqëm gjithashtu një shfaqje të suksesshme të modës me tërheqje dhe të drejtat e njeriut, së bashku me diskutime në panel dhe aktivitete të tjera tërheqëse.”

Enes vazhdon duke shpjeguar se këtë vit apo vitin e ardhshëm, autoritetet malazeze pritet të miratojnë një ligj për identitetin gjinor. Kjo është një nga arsyet kryesore pse slogani i Krenarisë së këtij viti ishte “vetëvendosje”. Enes shtoi: “Përveç se është një formë proteste, Krenaria është edhe një festë e identitetit tonë. Shërben si një kujtesë se ne ekzistojmë dhe nuk do të shkojmë askund”.

Rreth projektit

Montenegro Pride është marshimi kombëtar i krenarisë LGBTIQ në qytetin e Podgoricës, kryeqyteti i Malit të Zi, i cili u zhvillua për herë të parë në vitin 2013. Që atëherë, Krenaria e Malit të Zi është bërë një ngjarje e përvitshme. Vetë-identifikohet si një tubim krenarie LGBTIQ. Montenegro Pride organizohet nga një Komitet Organizativ vullnetar dhe bazë, i cili formohet përsëri nga e para çdo vit. Komiteti Organizativ i Montenegro Pride është një grup jo hierarkik dhe mbështetet në mënyrë logjistike nga organizata joqeveritare  Queer Montenegro. Pride merr mbështetje dhe financim nga donatorë dhe sponsorë të ndryshëm, duke përfshirë Bashkimin Evropian.

Montenegro Pride

Photo credits: Montenegro Pride

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.