Crnogorska LGBTQ+ zajednica slavi samoopredjeljenje | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Crnogorska LGBTQ+ zajednica slavi samoopredjeljenje

Jedanaesti Crnogorski Prajd organizovan je u Podgorici pod sloganom "Samoopredjeljenje"

SCROLL DOWN

U julu 2020. godine, crnogorski parlament je glasao za legalizaciju građanskih partnerstava za istopolne parove, čime je postao prva država na Balkanu van EU koja je to učinila. Godinu dana kasnije, zabilježen je prvi brak istopolnih osoba u primorskom gradu Budvi. Zvaničnici su proslavili ovaj događaj i obećali da će prilagoditi pravni okvir u skladu s tim. Međutim, važno je napomenuti da homoseksualnost ostaje osjetljivo pitanje u Crnoj Gori, društveno konzervativnoj zemlji, kao i u drugim balkanskim državama. Zahtjevi upućeni relevantnim institucijama i ombudsmanu ukazuju da su u periodu od 2019. do 2022. godine prijavljena više od 400 slučajeva diskriminacije i govora mržnje. (Jednak pristup pravdi za osobe LGBTIQ+ u Crnoj Gori – Mit ili ostvariva stvarnost? Queer Montenegro 2023).

 

Ove godine, jedanaesto crnogorsko Prajd okupljanje održano je pod sloganom “Samoopredjeljenje”. Organizovano od strane NVO Queer Montenegro, imalo je za cilj da prenese poruku da nasilje protiv LGBT zajednice ne bi trebalo biti tolerisano u Crnoj Gori.

 

“Prajd parada je pokret; to je miran protest za ljudska prava, i to je važno ne samo u Crnoj Gori već širom svijeta. Posebno u ovim vremenima kada desničarski pokreti prijete ne samo pravima LGBTQI+ osoba već uopšteno ljudskim pravima.”

Enes Pucurica

Ovogodišnje obilježavanje Prajd manifestacije bilo je usmjereno oko teme samoopredjeljenja, naglašavajući pravo svakog pojedinca da definiše svoj identitet. Bio je to inkluzivan događaj namijenjen svima. Nedjelja Prajda obuhvatala je različite aktivnosti, uključujući modnu reviju ljudskih prava, panel diskusije na teme poput Prava na samoopredjeljenje i kvaliteta zdravstvene zaštite za osobe transdžender identiteta, diskusije o stresu i disparitetima manjinskih grupa i još mnogo toga. Takođe su se održale zabavne aktivnosti poput Prajd kviza, nastupa “drag queen” izvođača, koncerata uživo, DJ žurki i, naravno, glavnog događaja – Crnogorski Prajd.

Enes Pucurica, mladi evropski ambasador, igrao je ulogu u organizacionom odboru. On je podijelio: “Prajd parada je pokret; to je miran protest za ljudska prava, i to je važno ne samo u Crnoj Gori već širom svijeta. Posebno u ovim vremenima kada desničarski pokreti prete ne samo pravima LGBTQI+ osoba već uopšteno ljudskim pravima.”

Razmišljajući o istoriji Prajd događaja u Crnoj Gori, prva Prajd parada 2014. godine suočila se s velikim izazovima, s više od 500 protestanata, uglavnom huligana, u sukobima s malom grupom gej aktivista. To je rezultiralo povredama dvadeset policijskih službenika i pritvorom 60 osoba. Prošle godine, organizovano je javno molitveno okupljanje ispred katedrale u znak protivljenja Prajd događaju. Međutim, ove godine, organizatori su se suočili s relativno manjim izazovima, uglavnom vezanim uz kišno vrijeme tokom Prajd Marša. Enes je primijetio da su, uprkos zabrinutostima zbog niske posjete zbog kiše, stotine ljudi, uključujući međunarodne goste, učestvovale, i događaj je bio veliki uspjeh.

  “Dodatno, osim što je oblik protesta, Prajd je takođe proslava našeg identiteta. On služi kao podsjećanje da postojimo i da nećemo nigdje nestati.”

Enes Pucurica

Prema Enesu, jedna primjetna razlika u odnosu na prethodne godine bila je pristup kreiranju programa ovogodišnjeg Prajda. Bio je više usmjeren na zajednicu, s fokusom na prikupljanje povratnih informacija od zajednice o tome šta im je potrebno i šta žele da vide. Enes je primijetio: “Takođe smo prikazali uspješnu reviju “drag queen” izvođača i modnu reviju ljudskih prava, zajedno s panel diskusijama i drugim angažujućim aktivnostima.”

Enes dalje objašnjava da se očekuje da će crnogorske vlasti ove ili sljedeće godine usvojiti zakon o rodnom identitetu. To je jedan od glavnih razloga zašto je ovogodišnji slogan Prajda bio “samoopredjeljenje”. Enes dodaje: “Dodatno, osim što je oblik protesta, Prajd je takođe proslava našeg identiteta. On služi kao podsjećanje da postojimo i da nećemo nigdje nestati.”

O projektu

 Crnogorski Prajd je nacionalna LGBTQI+ Prajd povorka u gradu Podgorica, glavnom gradu Crne Gore, koja se prvi put održala 2013. godine. Od tada je Crnogorski Prajd postao godišnji događaj. Sam sebe identifikuje kao LGBTIQ Prajd skup. Crnogorski Prajd organizuje volonterski i osnivački Organizacioni odbor koji se svake godine ponovo formira. Organizacioni odbor Crnogorskog Prajda je nehijerarhijska grupa koju logistički podržava nevladina organizacija Queer Montenegro. Prajd dobija podršku i finansiranje od različitih donatora i sponzora, uključujući Evropsku uniju.

Montenegro Pride

Photo credits: Montenegro Pride

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.