TAIEX Forumi i prokurorëve diskuton krimet ndërkufitare ekonomike dhe kibernetike News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

23/11/2022

TAIEX Forumi i prokurorëve diskuton krimet ndërkufitare ekonomike dhe kibernetike

Partneritetet e ngushta dhe bashkëpunimi përtej kufijve janë çelësi i zhdukjes së krimeve ndërkufitare që nga rrënjët. Ky mesazh thelbësor jehoi në programin dy-ditor në evenimentin e 22-të të TAIEX International Forum for Prosecutors on Fighting Cross-Border Organised Crime në Budva, Mal të Zi, më 8-9 nëntor 2022. Ky TAIEX Forum u organizua për herë të parë në një shtet partner.

 

Evenimenti u organizua në bashkëpunim me Supreme State Prosecutor’s Office of Montenegro, EU Agency for Criminal Justice Cooperation, Eurojust, European Public Prosecutors’ Office (EPPO) dhe Public Prosecutor General`s Office of Saxony, në Gjermani. Mblodhi së bashku më shumë se  100 prokurorë dhe përfaqësues gjyqësorë nga më shumë se 30 vende, duke përfshirë rajonet e zgjerimit dhe fqinje, shtetet anëtare të BE-së dhe agjencitë e institucionet e BE-së, si në eveniment, ashtu edhe online. Folësit trajtuan raste të  ndryshme nga më të fundit, që nga pastrimi i parave dhe hetimet e krimeve kibernetike, deri te rimëkëmbja e pasurive, ekipet e hetimit të përbashkët dhe përdorimi i dëshmive digjitale.

 

Forumi kontribuoi për fuqizimin e bashkëpunimit ndërkombëtar në çështjet kriminale. Së pari, u dha praktikuesve në zinxhirin e drejtësisë penale mundësinë të ndërtojnë dhe përforcojnë rrjetet e tyre profesionale. Së dyti, rriti kapacitetin institucional për të trajtuar çështjet ndërkufitare në zona kritike si skemat e pastrimit të parave dhe përdorimi i dëshmive digjitale. Së fundmi, fuqizimi i bashkëpunimit penal ndërkufitar nuk do të mjaftohet vetëm me Forumin dyditor. TAIEX do të vazhdojë të mbështesë partnerët e tij në reformat e shtetit të së drejtës, me aktivitete të synuara dhe të përshtatura enkas për ndihmën teknike.

Burimi: European Union

Fotografia: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.