Форумот за јавни обвинители „TAIEX“ се справува со прекугранични економски и кибер злосторства News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

23/11/2022

Форумот за јавни обвинители „TAIEX“ се справува со прекугранични економски и кибер злосторства

Блиските партнерства и прекуграничната соработка се неопходни за искоренување на прекуграничниот криминал. Оваа клучна порака одекна на дводневната програма на 22-риот Меѓународен форум за јавни обвинители за борба против организираниот прекуграничен криминал –  „TAIEX“, во Будва, Црна Гора, на 8. и 9. ноември 2022 година. Форумот „TAIEX“ за првпат беше организиран во партнерска држава. 

 

Настанот беше организиран во соработка со Врховното државно обвинителство во Црна Гора, Агенцијата за соработка за кривично право на ЕУ, „Eurojust“ („Евроџаст“), Европското јавно обвинителство и Јавното обвинителство на Саксонија, Германија. Истиот здружи преку 100 јавни обвинители и судски претставници, со присуство во живо, како и далечински, од преку 30 држави; вклучително и соседски региони, региони за проширување, држави-членки на ЕУ, како и агенции и институции на ЕУ. Говорниците се справија со различни неодамнешни случаи на перење пари и истражувања за кибер-злосторства за враќање средства, заеднички истражувачки тимови и употреба на дигитални докази.

 

Форумот придонесе за зголемена меѓународна соработка во доменот на криминални прашања. Најпрво, на практичарите, во рамки на ланецот за криминална правда, им овозможи прилика за градење и зајакнување на професионални мрежи. Следно, го зајакна институционалниот капацитет за справување со прекугранични случаи во критични домени; како шеми за перење пари и употреба на дигитални докази. Најнакрај, зајакнувањето на прекуграничната судска соработка не ќе биде ограничено само на дводневниот форум. „TAIEX“ ќе продолжи да обезбедува поддршка за своите партнери во насока на клучни реформи за владеење на правото со целни и специјално дизајнирани активности за техничка помош.

Извор: European Union

Извор на фотографии: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.