Forum tužilaca TAIEX-a o prekograničnom privrednom i sajber kriminalu News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

23/11/2022

Forum tužilaca TAIEX-a o prekograničnom privrednom i sajber kriminalu

Bliska prekogranična saradnja je srž iskorjenjivanja prekograničnog kriminala. Ova poruka od ključne važnosti je više puta ponovljena tokom dvodnevnog programa 22. Međunarodnog foruma tužilaca TAIEX-a za borbu protiv prekograničnog organizovanog kriminala koji je održan u Budvi 8. i 9. novembra 2022. godine. Ovo je bio prvi put da je TAIEX Forum organizovan u nekoj od zemalja članica.

 

Događaj je organizovan u saradnji sa Vrhovnim državnim tužilaštvom Crne Gore, Agencijom EU za saradnju u krivičnom pravosuđu, Eurojust-om, Evropskim javnim tužilaštvom (EPPO) i Javnim tužilaštvom njemačke savezne države Saksonije. Forum je okupio preko 100 tužilaca i predstavnika pravosuđa iz više od 30 zemalja među kojima i zemlje iz regiona proširenja i susjedstva, države članice EU, kao i agencije i ustanove EU, koji su prisustvovali kako uživo, tako i onlajn. Učesnici su govorili o raznim temama koje se odnose na nedavne slučajeve pranja novca, istrage o sajber kriminalu, kao i o pitanjima povrata imovine, zajedničkih istražnih timova i korišćenja digitalnih dokaza.

 

Forum je doprinio unapređivanju međunarodne saradnje u krivičnim pitanjima. Najprije, pružio je praktičarima iz lanca krivičnog pravosuđa mogućnost da izgrade i ojačaju svoje stručne mreže. Zatim, ojačao je institucionalni kapacitet za rješavanje prekograničnih slučajeva u kritičnim oblastima, kao što su šeme pranja novca i korišćenje digitalnih dokaza. Konačno, jačanje prekogranične pravosudne saradnje neće ostati samo na dvodnevnom Forumu. TAIEX će nastaviti da podržava svoje partnere u ključnim reformama vladavine prava ciljanim i prilagođenim aktivnostima tehničke pomoći.

Izvor: European Union

Fotografija: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.