Fillon shqyrtimi analitik i grupimit “Competitiveness and Inclusive Growth” si pjesë e procesit të negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

21/10/2022

Fillon shqyrtimi analitik i grupimit “Competitiveness and Inclusive Growth” si pjesë e procesit të negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut

Më 17 tetor, European Commission bëri hapa përpara në lidhje me procesin e shqyrtimit analitik me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Shqyrtimi analitik është hapi i parë i procesit të negociatave të aderimit, dhe procesi i shqyrtimit analitik është strukturuar në gjashtë grupime tematike. Këto grupime përfshijnë kapitujt përkatës të acquis-së për temat e gjera lidhur me qeverisjen e mirë, tregun e brendshëm, konkurrueshmërinë dhe ndërlidhjen ekonomike.

 

Ekspertë nga European Commission, Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut kanë filluar të shqyrtojnë legjislacionin dhe politikat e EU-së për Kapitullin 3 lidhur me Konkurrueshmërinë dhe Rritje Gjithëpërfshirëse. Ky grupim përfshin transformimin digjital dhe median, shkencën dhe kërkimin, dhe ndërmarrjet e politikat industriale, si dhe politikat sociale e punësimin, dhe arsimin e kulturën. Kapitujt përfshijnë bashkimin doganor, politikat ekonomike dhe monetare, dhe tatimet.

 

Ekzaminimi analitik i grupit të ligjeve të EU -së (acquis), i ashtuquajturi shqyrtim analitik, u mundëson vendeve kandidate të njihen me ligjet e EU -së, dhe standardet e detyrimet që ato përfshijnë. Gjithashtu, ky proces lejon shqyrtimin e niveleve të përgatitjes së vendeve dhe planet për përafrim të mëtejshëm, dhe rrjedhimisht ofron të dhëna paraprake për çështjet që kanë më shumë gjasa të trajtohen gjatë negociatave.

 (Lexoni më shumë)

Burimi: European Union

Fotografitë: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.