U okviru pregovaračkog procesa sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom počinje provjera klastera konkurentnosti i inkluzivnog rasta News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

21/10/2022

U okviru pregovaračkog procesa sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom počinje provjera klastera konkurentnosti i inkluzivnog rasta

Evropska komisija je 17. oktobra napravila još jedan korak napred u procesu skrininga sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Skrining je prvi korak u procesu pregovora o pridruživanju, a proces skrininga struktuiran je u šest tematskih klastera. Ovi klasteri obuhvataju relevantna poglavlja pravne tekovine zajedno sa širokim temama koje se odnose na dobro upravljanje, unutrašnje tržište, ekonomsku konkurentnost i povezanost.

 

Eksperti Evropske komisije, Albanije i Sjeverne Makedonije počeli su da ispituju zakone i politike EU u okviru 3. klastera o konkurentnosti i inkluzivnom rastu. Ovaj klaster obuhvata digitalnu transformaciju i medije, nauku i istraživanje, preduzetničku i industrijsku politiku, kao i socijalnu politiku i zapošljavanje, obrazovanje i kulturu. Poglavlja uključuju carinsku uniju, ekonomsku i monetarnu politiku i oporezivanje.

 

Analitički pregled tijela zakona EU (pravna tekovina), tzv. skrining, omogućava zemljama kandidatima da se upoznaju sa zakonima i standardima EU i obavezama koje oni podrazumijevaju. On, takođe, omogućava ispitivanje nivoa pripremljenosti i planova zemalja za dalje usaglašavanje i time omogućava preliminarne naznake pitanja koja će najvjerovatnije biti pokrenuta u pregovorima.

Izvor: European Union

Fotografija: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.