Започнува скрининг на кластерот за конкурентност и инклузивен раст како дел од преговарачкиот процес со Албанија и Северна Македонија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

21/10/2022

Започнува скрининг на кластерот за конкурентност и инклузивен раст како дел од преговарачкиот процес со Албанија и Северна Македонија

На 17. октомври, Европската комисија го продолжи скрининг процесот со Албанија и Северна Македонија. Скринингот е првиот чекор во пристапниот преговарачки процес, а самиот скрининг процес е структуриран во шест тематски кластери. Овие кластери опфаќаат релевантните поглавја на достигнување на широки теми поврзани со добро управување, меѓународен пазар, економска конкурентност и поврзаност.

 

Експерти од Европската комисија, Албанија и Северна Македонија започнаа со испитување на правните политики на ЕУ, во рамки на третиот кластер кој се однесува на конкурентност и инклузивен раст. Кластерот опфаќа дигитална трансформација и медиуми, наука и истражување, политика на претпријатија и индустрии, како и општествена политика и вработување, образование и култура. Поглавјата вклучуваат царински сојуз, економска и монетарна политика и оданочување.

 

Аналитичкото испитување на достигнувањето на правното тело на ЕУ, така наречено скрининг, им овозможува на земјите-кандидати да се запознаат со законите и стандардите на ЕУ; како и со обврските кои тие ги повлекуваат. Исто така, овозможува и испитување на нивото на подготвеност на државите, како и планови за понатамошно усогласување; нудејќи прелиминарни насоки за проблемите кои би се појавиле при преговорите.

Извор: European Union

Извор на фотографии: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.