Samiti BE-Ballkani Perëndimor në Tiranë rikonfirmon lidhjen strategjike të BE-së me partnerët e anëtarësimit News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

5/12/2022

Samiti BE-Ballkani Perëndimor në Tiranë rikonfirmon lidhjen strategjike të BE-së me partnerët e anëtarësimit

Të martën më 6 dhjetor, liderët e BE-së dhe Ballkanit Perëndimor do të mbajnë një Samit në Tiranë, që do të organizohet nga kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama dhe do të kryesohet nga Presidenti i Këshillit Evropian, Charles Michel. Komisioni Evropian do të përfaqësohet nga presidentja e tij, Ursula von der Leyen , përfaqësuesi i lartë / zëvendës presidenti për politikat e çështjeve të jashtme dhe sigurisë Josep Borrell dhe Komisioneri për Zgjerimin dhe Fqinjësinë e Mirë, Olivér Várhelyi.

 

Samiti do të zhvillohet në Ballkanin Perëndimor për herë të parë, një shenjë e qartë e angazhimit të BE-së ndaj partneritetit strategjik me rajonin dhe perspektivën e tij për anëtarësim në BE. Diskutimet do të përqendrohen në trajtimin e përbashkët të pasojave të agresionit të luftës ruse ndaj Ukrainës, në veçanti në sektorin e energjisë. Komisioni do të raportojë zbatimin e pothuajse €30 miliardë të Economic and Investment Plan për të ndihmuar në nxitjen e rikuperimit afatgjatë të rajonit.  Për më tepër, Komisioni do të informojë për Energy Support Package prej €1 miliardë për të gjithë Ballkanin Perëndimorprezantuar nga Presidentja von der Leyen në nëntor për të ndihmuar familjet e cenueshme dhe sipërmarrjet e mesme dhe të vogla të përballojnë çmimet e larta të energjisë dhe të përparojnë investime kyçe në infrastrukturë për të zgjeruar prodhimin e energjisë së rinovueshme dhe efikasitetin e energjisë. 

 

Përpara Samitit, liderët do të dëshmojnë nënshkrimin e deklaratës mes përfaqësuesve të operatorëve telecom nga Ballkani Perëndimor dhe BE-ja për uljen e parë vullnetare të uljes së tarifave roaming, duke filluar nga tetori i vitit 2023, midis rajonit dhe BE-ja.

Burimi: European Union

Fotografitë: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.