Organizuje se Samit EU i Zapadnog Balkana u Tirani da bi se opet utvrdila strateška veza EU sa pristupnim partnerima News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

5/12/2022

Organizuje se Samit EU i Zapadnog Balkana u Tirani da bi se opet utvrdila strateška veza EU sa pristupnim partnerima

Lideri EU i Zapadnog Balkana održaće u utorak, 6. decembra, samit u Tirani, čiji će domaćin biti premijer Albanije Edi Rama, a kojim će predsjedavati predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Evropsku komisiju će predstavljati njena predsjednica Ursula fon der Lajen, visoki predstavnik/potpredsjednik za spoljašnje poslove i bezbjednosnu politiku Žosep Borelj i komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

 

Samit se prvi put održava na Zapadnom Balkanu, kao jasan znak posvećenosti EU strateškom partnerstvu sa regionom i njegovoj perspektivi članstva u EU. Razgovori će se fokusirati na zajedničko rješavanje posledica ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, posebno onih koje se tiču energetskog sektora. Komisija će izvijestiti o sprovođenju ekonomskog i investicionog plana od skoro 30 milijardi eura kako bi se podstakao dugoročni oporavak regiona. Pored toga, Komisija će obavijestiti o Paketu energetske podrške od 1 milijarde eura za cijeli zapadni Balkan, koji je predsjednica Fon der Lajen predstavila u novembru, a  koji treba da pomongne ugroženim domaćinstvima i srednjim i malim preduzećima da ublaže visoke cijene energije i unaprijede ključne infrastrukturne investicije za diversifikaciju snabdijevanja energijom, da podstakne proizvodnju iz obnovljivih izvora i energetsku efikasnost.

 

Uoči Samita, lideri će prisustvovati potpisivanju deklaracije između predstavnika telekom operatera sa Zapadnog Balkana i EU o prvom dobrovoljnom snižavanju cijena rominga između regiona i EU, počev od oktobra 2023. godine.

Izvor: European Union

Fotografija: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.