Forumi i EU Western Balkans dhe Turkey Civil Society përfundon në Shkup News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

13/06/2022

Forumi i EU Western Balkans dhe Turkey Civil Society përfundon në Shkup

Në emër të Directorate-General for Neighbourhood and Enlargement Negotiations (DG NEAR), projektit të tretë të BE-së Technical Assistance for Civil Society Organisations (TACSO), u organizua në Shkup në datat 8-9 qershor forumi EU Western Balkans and Turkey Civil Society. Kjo është hera e parë që organizohet ky forum që nga fillimi i pandemisë Covid-19.

 

Një numër prej 120 pjesëmarrësish ishin fizikisht në forum dhe 100 në mënyrë virtuale. Zyrtarë të lartë nga European Commission, delegacioni i BE-së, përfaqësues nga qeveria dhe organizata të shoqërisë civile ishin të përfshirë. Për shkak të disa zhvillimeve dramatike gjatë kohëve të fundit në Evropë, konkretisht pandemia e Covid-19 dhe lufta agresive e Rusisë kundër Ukrainës, forumi ofroi një mundësi për të kuptuar më mirë sfidat dhe mundësitë në rajon, rolin e shoqërisë civile për të ardhur në ndihmë.

 

Michela Matuella, Acting Director of the Western Balkans Directorate at DG NEAR, tha: “Ballkani Perëndimor mbetet prioritet për BE-në, dhe Bashkimi Evropian është tërësisht i përkushtuar në përshpejtimin e anëtarësimit në BE. Në këtë kuadër, organizatat e shoqërisë civile janë partnerë shumë të rëndësishëm. Të gjitha palët e interesuara duhet të punojnë dhe të ndajnë një vizion sesi roli i organizatave civile mund të përmirësohet. Pikërisht në këtë moment na vjen në ndihmë ‘Guidelines for EU Support to Civil Society in the Enlargement Region 2021-2027’. Gjithashtu vëmendje të veçantë duhet t’ju kushtohet dhe angazhimit të të rinjve, t’i lejojmë ata të japin ndihmën e tyre për të bërë rajonin një vend më tërheqës për të jetuar, për të punuar dhe për të kuptuar ambiciet e tyre.

 

Objektivi kryesor i forumit ishte të lançonte të rishikuara“Guidelines for EU Support to Civil Society in the Enlargement Region 2021-2027”. Udhëzimet paraqesin objektivat e BE-së për ndihmesën e shoqërisë civile, ofrimi i një instrumenti për qeverinë për të përmirësuar bashkëpunimin me shoqërinë civile dhe për të ndihmuar në matjen e progresit ndaj përmbushjes së kushteve për anëtarësimin në BE.

 

Gjatë viteve 2014-2020, BE-ja ofroi 330 milion euro për të mbështetur shoqërinë civile gjatë Civil Society Facility and Media Programme, ndërkohë që shuma monetare e planifikuar për periudhën kohore 2021-2023 është 218 milion euro. Udhëzimet do të ndihmojnë Bashkimin Evropian të vlerësojë ndikimin e kësaj mbështetjeje.

Lexoni më shumë)

Burimi: TASCO

Fotot nga: TASCO

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.