U Skoplju završen Forum civilnog društva EU, Zapadnog Balkana i Turske News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

13/06/2022

U Skoplju završen Forum civilnog društva EU, Zapadnog Balkana i Turske

U ime Generalne direkcije EU za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR), treći projekat tehničke pomoći EU organizacijama civilnog društva (TACSO) organizovao je 8. i 9. juna u Skoplju Forum civilnog društva EU, Zapadnog Balkana i Turske. Ovo je prvi put da se Forum održava od početka pandemije koronavirusa.

 

Forumu je uživo prisustvovalo ukupno 120 učesnika a još 100 je pratilo preko interneta. Među njima su bili visoki zvaničnici Evropske komisije, Delegacije EU i vlada, kao i predstavnici organizacija civilnog društva. U svjetlu nedavnih dramatičnih dešavanja u Evropi – ponajprije pandemije koronavirusa i ruske agresije na Ukrajinu – Forum je pružio priliku da se bolje razumiju izazovi i prilike u regionu, kao i pomoć koju civilno društvo može da pruži u odgovoru na slične situacije.

 

Mikela Matuela, vršiteljka dužnosti direktorke Direkcije za Zapadni Balkan u DG NEAR, rekla je: „Zapadni Balkan ostaje prioritet za EU, a EU ostaje u potpunosti angažovana na napredovanju procesa pridruživanja EU. U tom okviru, organizacije civilnog društva su ključni partneri. Sve uključene zainteresovane strane moraju da rade sa zajedničkom vizijom o tome kako se uloga civilnog društva može optimizovati. Ovdje se pojavljuju ‚Smjernice za podršku EU civilnom društvu u regionu proširenja 2021-2027‘. Posebnu pažnju treba obratiti na angažovanje mlađe generacije, kako bi im se omogućilo da pomognu da region postane atraktivno mjesto za život, poslovanje i ostvarivanje sopstvenih ambicija.“

 

Glavni cilj Foruma bio je da pokrene ove revidirane „Smjernice za podršku EU civilnom društvu u regionu proširenja 2021-2027“. Smjernicama su utvrđeni ciljevi pomoći EU civilnom društvu, obezbijeđen je alat vladama za unaprjeđenje saradnje sa civilnim društvom i pomoć u mjerenju napretka ka ispunjavanju uslova za pridruživanje EU.

 

Između 2014. i 2020. godine, EU je obezbijedila oko 330 miliona eura podrške civilnom društvu kroz Program za civilno društvo i medije, dok je planirani iznos za 2021-2023. godinu 218 miliona eura. Smjernice će pomoći EU u procijeni uticaja ove podrške.

Saznajte više

Izvor: TACSO

Fotografija: TACSO

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.