BE dhe partnerët e Western Balkans bashkojnë forcat për të luftuar dezinformimin News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

6/05/2022

BE dhe partnerët e Western Balkans bashkojnë forcat për të luftuar dezinformimin

Më 27 prill, European Commission’s Directorate-General for Neighbourhood and Enlargement Negotiations (DG NEAR) organizoi një event virtual mbi pasojat e reja gjeopolitike të dezinformimit në Ballkanin Perëndimor, me më shumë se 95 pjesëmarrës nga të gjithë partnerët e Western Balkans. Eventi Technical Assistance and Information Exchange (TAIEX) ishte një përpjekje e përbashkët ndërmjet DG NEAR, European External Action Service dhe shteteve anëtare të BE-së.

 

Në kontekstin e luftës në Ukrainë, drejtori për Neighbourhood East and Institution Building Director, Lawrence Meredith, theksoi rreziqet e dezinformimit në goditjen e demokracisë dhe sigurisë, ndërsa Drejtoresha e Përgjithshme për Ballkanin Perëndimor, Michela Matuella, theksoi se liria e shprehjes dhe mediat janë elemente kyçe të procesit të zgjerimit. Acting Director for Thematic Support, Coordination of Policy and Financial Instruments, Mathieu Bousquet, u përqendrua në zgjidhje praktike për t’iu përgjigjur dezinformimit.

 

Në total, 17 folës nga shtetet anëtare të BE-së dhe institucionet e BE-së ndanë informacion rreth kutisë së mjeteve legjislative të BE-së dhe rasteve studimore praktike, si dhe mjete konkrete për të luftuar dezinformimin. Pjesëmarrësit e eventit arritën në përfundimin se duhen bërë më shumë përpjekje për të rritur ndërgjegjësimin dhe kuptimin e taktikave të huaja të manipulimit, për të investuar në gazetarinë cilësore, të pavarur dhe aftësinë e mediave, dhe për të mbështetur bashkëpunimin e mëtejshëm dypalësh ose shumëpalësh për të luftuar dezinformimin. Shpejtësia dhe fleksibiliteti i instrumentit TAIEX u konsiderua i përshtatshëm për të mbështetur këto përpjekje të përbashkëta.

Lexoni më shumë

Burimi: European Union

Fotot nga: Shutterstock

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.