ЕУ и Западен Балкан ги здружуваат силите во борба против дезинформациите News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

6/05/2022

ЕУ и Западен Балкан ги здружуваат силите во борба против дезинформациите

На 27. април, Генералниот директорат за соседство и проширувачки преговори на Европската комисија организираше виртуелен настан во врска со новите геополитички последици од дезинформациите во Западен Балкан; со преку 95 учесника од сите партнери во Западен Балкан. Настанот за Техничка помош и информациска размена беше заеднички напор помеѓу Генералниот директорат за соседство и проширувачки преговори на Европската комисија, Европската надворешна акциска служба и земјите-членки на ЕУ.

 

Во контекст на војната во Украина, Директорот за источно соседство и градење институции – Лоренс Мередит, ги потенцира ризиците од дезинформациите во поткопувањето на демократијата и безбедноста додека, пак, вршителката на должност Директор за Западен Балкан, Мишела Матуела, нагласи дека слободата на изразување и медиумите се клучните елементи на проширувачкиот процес. Вршителот на должност Директор за тематска поддршка, координација на политики и финансиски инструменти, Метју Буске, се фокусираше на практичните решенија за одговор на дезинформациите.

 

Заедно, 17-те зборувачи од земјите-членки на ЕУ и институциите на ЕУ споделија информации за правните алатки на ЕУ и практични студии на случај; како и конкретни алатки за борба против дезинформациите. Учесниците во настанот заклучија дека се потребни повеќе напори за подигнување на свеста и разбирањето на странските манипулативни тактики, инвестирање во квалитетно и независно новинарство и медиумска писменост; како и поддршка за понатамошна билатерална и мултилатерална соработка за спречување на дезинформации. Инструментот за техничка помош и информациска размена, со својата брзина и флексибилност, беше согледан како добро адаптиран за поддршка на сите овие заеднички напори.

Прочитај повеќе

Извор: European Union

Извор на фотографии: Shutterstock

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.