Partneri EU i Zapadnog Balkana udružuju snage u borbi protiv dezinformacija News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

6/05/2022

Partneri EU i Zapadnog Balkana udružuju snage u borbi protiv dezinformacija

Generalna direkcija Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) organizovala je 27. aprila virtuelni događaj o novim geopolitičkim posljedicama lažnih informacija (dezinformacija) na Zapadnom Balkanu, sa preko 95 učesnika iz svih zemalja Zapadnog Balkana. Ovaj događaj posvećen tehničkoj pomoći i razmjeni informacija (TAIEX) bio je zajednička aktivnost GD NEAR, Evropske službe za spoljne poslove i država članica EU.

 

U kontekstu rata u Ukrajini, direktor za Susedstvo istok i izgradnju institucija Lorens Meredit skrenuo je pažnju na rizike koje lažne informacije stvaraju u podrivanju demokratije i bezbjednosti, dok je vršiteljka dužnosti direktora za Zapadni Balkan Mikela Matuela naglasila da su sloboda izražavanja i mediji ključni elementi procesa proširenja. Vršilac dužnosti direktora za tematsku podršku, koordinaciju javnih politika i finansijskih instrumenata Matje Buske, fokusirao se na praktična rješenja za reagovanje na lažne informacije.

 

Ukupno 17 govornika iz država članica EU i ustanova EU dijelilo je informacije o zakonodavnom okviru EU i praktičnim studijama slučaja, kao i konkretne alate za suzbijanje dezinformacija. Učesnici skupa su zaključili da je potrebno uložiti više napora da se podigne svijest i razumijevanje stranih taktika manipulacije, da se uloži u kvalitetno, nezavisno novinarstvo i medijsku pismenost, kao i da se podrži dalja bilateralna ili multilateralna saradnja u borbi protiv lažnih informacija. Brzina i fleksibilnost TAIEX instrumenta viđena je kao pogodna za podršku ovim zajedničkim naporima.

Saznajte više

Izvor: European Union

Fotografija: Shutterstock

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.