EIB konfirmon përsëri angazhimin për tranzicionin e gjelbër në Maqedoninë e Veriut News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

15/03/2022

EIB konfirmon përsëri angazhimin për tranzicionin e gjelbër në Maqedoninë e Veriut

Gjatë një vizite në Maqedoninë e Veriut, zëvendës presidenti i European Investment Bank (EIB) konfirmoi përsëri angazhimin e bankës së BE-së për tranzicionin e gjelbër. Nënkryetarja Lilyana Pavlova përshkroi mbështetjen për dekarbonizimin nga EIB-ja – krahu huadhënës i BE-së – përmes projekteve kyçe të përshkruara në Planin Ekonomik dhe të Investimeve.

 

Takimet bilaterale me Kryeministrin Dimitar Kovačevski dhe me ministrat e tjerë përfshirë Ministrin e Financave Fatmir Besimi, me Kryetarin e Bashkisë të Shkupit dhe Kryetarin e Delegacionit të Maqedonisë së Veriut, ndihmuan në identifikimin e mundësive të reja për zgjerimin e bashkëpunimit në kuadër të degës së re Globale të EIB-së. Filiali Global synon të rrisë mbështetjen për vendet jashtë Bashkimit Evropian.

 

Zëvendës presidentja Pavlova theksoi mbështetjen për zhvillimin e infrastrukturës moderne hekurudhore, rrjetit të energjisë dhe infrastrukturës së sistemit te ujit për të ndihmuar vendin të përshtatet me ndryshimet klimatike dhe mbrojtjen e mjedisit. Banka gjithashtu synon të zhvillojë instrumente të reja të garancisë dhe të ndarjes së rrezikut për sektorin privat në bashkëpunim me Komisionin Evropian.

 

Që nga fillimi i pandemisë COVID-19, EIB ka dhuruar 156 milionë euro për Maqedoninë e Veriut për të mundësuar rimëkëmbjen sa më të shpejtë të bizneseve të vogla dhe të mesme dhe për të lehtësuar ndërtimin e një rrjeti të ri të domosdoshëm të gazit për furnizimin e qëndrueshëm dhe të sigurt me energji. Në të ardhmen, banka do të ndihmojë edhe partnerët e saj në Maqedoninë e Veriut për të rritur kapacitetet për përgatitjen dhe zbatimin e projekteve, gjë që do të ndihmojë në realizimin e investimeve me ndikim të madh për të mirën e vendit dhe popullit të tij.

Lexoni më shumë

Burimi: EIB

Foto nga: EIB

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.