EIB još jednom potvrdila posvećenost zelenoj tranziciji u Sjevernoj Makedoniji News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

15/03/2022

EIB još jednom potvrdila posvećenost zelenoj tranziciji u Sjevernoj Makedoniji

Za vrijeme posjete Sjevernoj Makedoniji, potpredsjednica Evropske investicione banke (EIB) potvrdila je posvećenost banke EU zelenoj tranziciji. Potpredsjednica Ljiljana Pavlova izrazila je podršku za dekarbonizaciju od strane EIB – kreditne ustanove EU – kroz ključne projekte navedene u Ekonomskom i investicionom planu.

 

Bilateralni sastanci sa premijerom Dimitrom Kovačevskim i ministrima, uključujući ministra finansija Fatmira Besimija, sa gradonačelnikom Skoplja i šefom sjeveromakedonske Delegacije u EU, pomogli su u identifikovanju novih mogućnosti za proširenje saradnje u okviru nove filijale EIB Global. Globalni ogranak ima za cilj da poveća podršku zemljama van Evropske unije.

 

Potpredsjednica Pavlova istakla je podršku razvoju moderne železničke infrastrukture, energetske mreže i infrastrukture za vodu i otpadne vode kako bi se zemlja lakše prilagodila klimatskim promjenama i zaštitila životna sredina. Banka takođe ima namjeru da razvije nove instrumente garancija i podjela rizika za privatni sektor u saradnji sa Evropskom komisijom.

 

Od početka pandemije koronavirusa, EIB je oslobodila 156 miliona eura za Sjevernu Makedoniju kako bi omogućila malim i srednjim preduzećima brži oporavak i olakšala izgradnju nove gasne mreže neophodne za stabilno i bezbjedno snabdijevanje energijom. Gledajući naprijed, Banka će takođe pomoći svojim partnerima u Sjevernoj Makedoniji da povećaju kapacitete za pripremu i implementaciju projekata, što će pomoći da se ostvare velike investicije u korist zemlje i njenih građana.

Saznajte više

Izvor: EIB

Fotografija: EIB

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.