12 milion € për Serbinë nga Fondi i Solidaritetit të Be-së News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

25/04/2022

12 milion € për Serbinë nga Fondi i Solidaritetit të Be-së

Më 13 prill, Jadranka Joksimoviq – Ministrja e Integrimit Evropian dhe Koordinatorja Kombëtare për Instrumentin për Asistencën e Para-anëtarësimit – nënshkroi në emër të Republikës së Serbisë Marrëveshjen e Mirëbesimit me të cilën Bashkimi Evropian i jep vendit një grant prej rreth 12 €. milion. Financimi vjen nga Fondi i Solidaritetit të BE-së dhe është për financimin e aktiviteteve urgjente në luftën kundër Covid-19, si dhe për zbatimin e masave të tjera për të ndihmuar sistemin shëndetësor serb të rimëkëmbet duke mbuluar disa nga kostot e bëra gjatë krizës së shëndetit publik që rezulton nga pandemia.

 

Ambasadorja e BE-së në Serbi, Emanuele Giaufret, e përshkroi grantin si “një shprehje tjetër e angazhimit tonë për të mbështetur Serbinë për të luftuar pandeminë”. Ai tha: “Në luftën kundër Covid-it, BE-ja ka qëndruar krah për krah me Serbinë që në fillim. Ne financuam fluturime mallrash për transportin e mallrave mjekësore; ne financuam punëtorët mjekësorë dhe ndihmuam dukshëm Serbinë për të blerë vaksina; dhe Serbia mori ambulanca dhe maska mbrojtëse. Për më shumë se 20 vjet, BE ka investuar më shumë se 516 milionë euro në sektorin shëndetësor të Serbisë. Shumë nga spitalet në mbarë vendin financohen nga BE-ja.”

 

Pas një vendimi të Komisionit Evropian të vitit 2021, Fondi i Solidaritetit të Bashkimit Evropian ka dhënë 530 milionë euro për luftën kundër Covid-19. Paratë kanë shkuar për 17 shtete anëtare dhe tre vende me status kandidat. Serbisë iu siguruan fonde për blerjen e dezinfektuesve, pajisjeve mbrojtëse personale dhe pajisjeve mjekësore në fillim të pandemisë

Lexoni më shumë

Fotografitë nga: EU delegation to Serbia

Burimi: EU delegation to Serbia

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.