12 милиони евра за Србија од Фондот за солидарност на ЕУ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

25/04/2022

12 милиони евра за Србија од Фондот за солидарност на ЕУ

На 13 април Јадранка Јоксимовиќ, министерката за евроинтеграции и национален координатор за Инструментот за претпристапна помош (Instrument for Pre-accession Assistance), во име на Република Србија го потпиша Договорот за доверба со кој Европската унија ѝ обезбедува на државата грант од околу 12 милиони евра. Финансирањето доаѓа од Фондот за солидарност на ЕУ и е наменет за финансирање на итни активности во борбата против Ковид-19, како и за имплементирање на други мерки за да му се помогне на српскиот здравствен систем, преку покривање на некои од трошоците кои настанале за време на кризата на јавното здравство како резултат на пандемијата.

 

Емануеле Жофре, Амбасадорот на ЕУ во Србија, го опиша грантот како „уште еден израз на нашата посветеност во поддржувањето на Србија во борбата со пандемијата.“ Тој изјави: „Во борбата против Ковид, ЕУ застана рамо до рамо со Србија уште од самиот почеток. Финансиравме карго летови за транспорт на медицински средства, финансиравме здравствени работници и значително ѝ помогнавме на Србија да купи вакцини, како и да добие амбулантни возила и заштитни маски. Во период подолг од 20 години, ЕУ има инвестирано повеќе од 516 милиони евра во здравствениот сектор на Србија. Голем број од болниците ширум земјата се финансирани од ЕУ.“

 

По одлуката од 2021 на Европската комисија, Фондот за солидарност на ЕУ обезбеди 530 милиони евра за борбата против Ковид-19. Парите се распределија помеѓу 17 земји-членки и три земји со статус на кандидат. Србија доби средства за купување на дезинфектанти, лична заштитна опрема и медицинска опрема на почетокот на пандемијата.

Прочитајте повеќе

Автор на фотографија: ЕУ делегација во Србија

Извор: ЕУ делегација во Србија

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.