12 miliona eura za Srbiju iz Fonda solidarnosti EU News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

25/04/2022

12 miliona eura za Srbiju iz Fonda solidarnosti EU

Dana 13. aprila Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije i nacionalna koordinatorka za Instrument pretpristupne pomoći, potpisala je u ime Republike Srbije Ugovor o povjerenju kojim Evropska unija obezbjeđuje bespovratna sredstva u iznosu od oko 12 miliona eura za Srbiju. Sredstva dolaze iz Fonda solidarnosti EU i namijenjena su za finansiranje hitnih aktivnosti u borbi protiv koronavirusa, kao i za sprovođenje drugih mjera za pomoć zdravstvenom sistemu Srbije u oporavku pokrivanjem nekih troškova nastalih tokom krize državnog zdravstvenog sistema koja je nastupila kao posljedica pandemije.

 

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Đufret opisao je bespovratna sredstva kao „još jedan izraz naše posvećenosti podršci Srbiji u borbi protiv pandemije“. Rekao je: „U borbi protiv koronavirusa, EU je od početka stajala rame uz rame sa Srbijom. Finansirali smo kargo letove za prevoz medicinske robe, kao i medicinske radnike i značajno pomogli Srbiji da kupi vakcine, a Srbija je dobila ambulantna kola i zaštitne maske. Za više od 20 godina, EU je uložila više od 516 miliona eura u zdravstveni sektor Srbije. Mnoge bolnice širom zemlje finansira EU.“

 

Nakon odluke Evropske komisije iz 2021. godine, Fond solidarnosti Evropske unije obezbijedio je 530 miliona eura za borbu protiv koronavirusa. Novac je otišao u 17 zemalja članica i tri zemlje sa statusom kandidata. Srbiji su na početku pandemije obezbijeđena sredstva za nabavku dezinfekcionih sredstava, lične zaštitne opreme i medicinske opreme.

Saznajte više

Fotografija: EU Delegation to Serbia

Izvor: EU Delegation to Serbia

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.