Komisioneri Várhelyi mori pjesë në një ceremoni në Serbi për projektin e hekurudhës së Korridorit X dhe për të diskutuar prioritetet e negociatave për anëtarësimin në BE. News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

28/02/2023

Komisioneri Várhelyi mori pjesë në një ceremoni në Serbi për projektin e hekurudhës së Korridorit X dhe për të diskutuar prioritetet e negociatave për anëtarësimin në BE.

Komisioneri i Bashkimit Evropian për Zgjerimin dhe Fqinjësinë e Mirë, Olivér Várhelyi do të jetë në Serbi sot për të njoftuar një paketë financiare prej 2.2 miliardë euro që do të mundësojë modernizimin thelbësor të shinave të hekurudhës së Korridorit X.

 

 Projekti i hekurudhës Korridori X është një nga investimet parësore të  Planit Ekonomik dhe të investimeve, që lidh rajonin me BE-në nëpërmjet Kroacisë, përmes Beogradit dhe më pas në Niš, Shkup dhe Greqi. Projekti do të kontribuojë në modernizimin e hekurudhave në Serbi dhe në përmirësimin e lidhjes së Serbisë me rrjetet e tjera hekurudhore të Evropës. Ai është pjesë e Planit Ekonomik dhe të Investimeve prej 30 miliardë euro për Ballkanin Perëndimor, që synon të mobilizojë investimet në fushat e transportit, energjisë dhe tranzicionit të gjelbër për të krijuar rritje dhe punë të qëndrueshme.

 

Për këtë projekt parashikohet një grant prej 600 milionë euro nga BE-ja. Nga këto, 265 milionë euro janë miratuar tashmë për hekurudhën e shpejtësisë Beograd – Niš, që do të mundësojë udhëtimin mes dy qyteteve me shpejtësi prej rreth 200 km / h dhe për rreth 100 minuta. Pjesa tjetër e paketës konsiston në një borxh prej 1.1 miliardë euro nga EIB dhe një borxh prej 550 milionë euro nga EBRD.

 

Gjatë vizitës së tij, Komisioneri Várhelyi do të takohet me presidentin Aleksandar Vučić, kryeministren Ana Brnabić, ministren e integrimit evropian Tanja Miščević dhe ministrin e brendshëm Bratislav Gašić, për të diskutuar prioritetet e negociatave për anëtarësim, në veçanti në fushën e shtetit të së drejtës, bashkëpunimit në fushat e lidhjes së qëndrueshme, energjisë dhe migracionit.

 

Komisioneri do të diskutojë dhe mbështetjen e BE-së për Serbinë për t’u përballur me krizën aktuale të energjisë pas nënshkrimit kohëve të fundit prej buxhetit prej €165 milionë për të ndihmuar në zbutjen e çmimeve të energjisë për familjet e cenueshme dhe SME-të nën €1 miliardë  për Energy Support Package Ballkanin Perëndimor.

Lexoni më shumë (Read more)

Burimi: European Union

Fotografitë: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.