Komesar Varhelji stigao u Srbiju da prisustvuje svečanosti povodom željezničkog projekta Koridor 10 i da razgovora o prioritetima u okviru pregovora o pristupanju EU News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

28/02/2023

Komesar Varhelji stigao u Srbiju da prisustvuje svečanosti povodom željezničkog projekta Koridor 10 i da razgovora o prioritetima u okviru pregovora o pristupanju EU

Komesar za susjedstvo i proširenje  Oliver Varhelji danas će u Srbiji najaviti finansijski paket od 2,2 milijarde eura koji će omogućiti korjenitu modernizaciju željezničkih pruga Koridora 10.

 

Željeznički projekat Koridor 10 jedna je od vodećih investicija Ekonomskog i investicionog plana, koja povezuje region sa EU preko Hrvatske, kroz Beograd i dalje do Niša, Skoplja i Grčke. Projekat će doprinijeti modernizaciji željeznice u Srbiji i unaprijediti povezanost Srbije sa drugim evropskim željezničkim mrežama. To je dio Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan vrijednog 30 milijardi eura i koji ima za cilj da pokrene investicije u oblasti transporta, energetike i zelene i digitalne tranzicije, kako bi se stvorio održiv rast i otvorila nova radna mjesta.

 

Za ovaj projekat predviđen je grant EU u iznosu do 600 miliona eura. Od toga je do sada odobreno 265 miliona za brzu prugu Beograd–Niš koja će omogućiti da se razdaljina između ova dva grada pređe za oko 100 minuta, putujući brzinom do 200 km na sat. Ostatak paketa sastoji se od kredita EIB-a u iznosu od 1,1 milijarde eura i kredita EBRD-a u iznosu od 550 miliona eura.

 

Tokom posjete, komesar Varhelji  će se sastati sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević i ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem, s kojima će razgovarati o prioritetima pregovora o pristupanju, posebno u oblasti vladavine prava i saradnji u oblastima održive povezanosti, energetike i migracija.

 

Komesar će takođe razgovarati o podršci EU Srbiji da se suoči sa trenutnom energetskom krizom nakon nedavnog potpisivanja budžetske podrške od 165 miliona eura kako bi se ublažile cijene energije među ugroženim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima u okviru paketa energetske podrške za Zapadni Balkan u iznosu od milijardu eura.

Saznajte više

Izvor: European Union

Fotografija: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.