Komisioneri Várhelyi merr pjesë në Samitin e Investimeve të Ballkanit Perëndimor News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

1/03/2022

Komisioneri Várhelyi merr pjesë në Samitin e Investimeve të Ballkanit Perëndimor

Ditën e djeshme, The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) priti Komisioneri Evropian për Fqinjësi dhe Zgjerim, Olivér Várhelyi dhe krerët e qeverive të Shqipërisë (Albania), Bosnje dhe Herzegovinës(Bosnia and Herzegovina), Kosovës(Kosovo), Malit të Zi(Montenegro), (Maqedonisë së Veriut) North Macedonia dhe Serbisë (Serbia) në Samitin për Investime në Ballkanin Perëndimor (Western Balkans Investment Summit 2022).

 

Ngjarja u zhvillua nga Presidentja e EBRD-së Odile Renaud Basso (EBRD President Odile Renaud Basso), e cila (stressed in her speech) në fjalën e saj theksoi se bashkëpunimi rajonal është jetik për prespektivën ekonomike dhe stabilitetin ekonomik të Ballkanit Perëndimor.

 

Në adresën e tij, përfaqësuesi Evropian për fqinjësi dhe zgjerim Olivér Várhelyi përshkroi planet e (European Union) Bashkimit Evropian për mbështetjen në rritjen ekonomike rajonale me 30 miliardë euro për vitet në vazhdim. Përfshirja në partneritet me investitorë institucionalë dhe privatë, financimi ka për qëllim të përshpejtojë konvergjencën sociale dhe ekonomike të rajonit me Bashkimin Evropian dhe është në pritje të rrisë produktin e saj të brendshëm bruto me 3,6%.

 

Evropa nuk mbaron në Zagreb apo Budapest, tha Z. Várhelyi “Ballkani Perëndimor patjetër përket këtu.”

 

Në fjalimet dhe përgjigjet e tyre rreth pyetjeve të investitorëve, krerët e qeverisë përmblodhën prioritetet e tyre në investim. Të gjithë udhëheqësit folën për plane për të zhvilluar burime të ripërtëritshme të energjisë, të cilat kërkojnë një sistem rajonal të energjisë për të balancuar fluksin e burimeve të ripërtëritshme në rrjetet kombëtare dhe, në disa vende, një ndryshim legjislacioni në shkallë të gjerë për të mundësuar investime private.

 

Ngjarja e sotme ishte samiti i pestë EBRD i këtij lloji. Samiti inaugurues i Ballkanit Perëndimor (Western Balkans Summit) i cili mblodhi për herë të parë të gjithë kryeministrat e rajonit, u zhvillua në selinë e EBRD-së në Londër në shkurt të vitit 2014.

Lexoni më shumë

Burimi: EBRD

Fotot nga: EBRD

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.