Komesar Varhelj na Investicionom samitu Zapadnog Balkana 2022 News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

1/03/2022

Komesar Varhelj na Investicionom samitu Zapadnog Balkana 2022

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) juče je dočekala evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelja i šefove vlada AlbanijeBosne i HercegovineCrne GoreKosovaSjeverne Makedonije i Srbije na svom Investicionom samitu Zapadnog Balkana 2022.

 

Događaj je otvorila predsjednica EBRD-a Odil Reno Baso, koja je u svom govoru naglasila da je regionalna saradnja od vitalnog značaja za ekonomske izglede i političku stabilnost Zapadnog Balkana.

 

U svom obraćanju, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelj iznio je da Evropska unija planira da poveća ekonomsku podršku regionu na 30 milijardi eura u narednim godinama. Sprovedeno u partnerstvu sa institucionalnim i privatnim investitorima, finansiranje ima za cilj da ubrza socijalnu i ekonomsku konvergenciju regiona sa EU i očekuje se da će povećati njegov bruto domaći proizvod za 3,6%.

 

„Evropa se ne završava u Zagrebu ili Budimpešti“, rekao je Varhelj. „Zapadni Balkan joj takođe prirodno pripada.“

 

U svojim govorima i odgovorima na pitanja investitora, čelnici vlada sumirali su svoje investicione prioritete. Svi lideri su govorili o planovima za razvoj obnovljivih izvora energije, koji zahtijevaju regionalni energetski sistem kako bi se uravnotežilo priključenje obnovljivih izvora energije u nacionalne mreže i, u nekim zemljama, izmjene zakonodavstva kako bi se omogućila velika privatna ulaganja.

 

Današnji događaj bio je peti samit EBRD-a tog tipa. Inauguralni Samit Zapadnog Balkana koji je po prvi put okupio sve premijere regiona, održan je u sjedištu EBRD-a u Londonu u februaru 2014. godine.

Izvor: EBRD

Fotografija: EBRD

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.