Комесарот Вархеји присуствуваше на Инвестицискиот самит за Западен Балкан 2022 News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

1/03/2022

Комесарот Вархеји присуствуваше на Инвестицискиот самит за Западен Балкан 2022

Европската банка за обнова и развој (EBRD) вчера ги пречека еврокомесарот за соседство и проширување, Оливер Вархеји и шефовите на владите на Албанија (Albania), Босна и Херцеговина (Bosnia and Herzegovina), Косово (Kosovo), Црна Гора (Montenegro), Северна Македонија (North Macedonia) и Србија (Serbia) на Инвестицискиот самит за Западен Балкан 2022 (Western Balkans Investment Summit 2022).

 

Настанот го отвори претседателката на ЕБОР, Одил Рено-Басо (EBRD President Odile Renaud Basso), која во својот говор истакна (stressed in her speech) дека регионалната соработка е клучна за економските перспективи и политичката стабилност на Западен Балкан.

 

Еврокомесарот за соседство и проширување, Оливер Вархеји, во своето обраќање ги истакна плановите на Европската унија (European Union’s) за зголемување на економската поддршка за регионот на 30 милиони евра во наредните години. Финансирањето, спроведено во партнерство со институционални и приватни инвеститори, има за цел да го забрза социјалното и економското приближување на регионот кон ЕУ со што се очекува раст на бруто домашниот производ од 3,6%.

 

„Европа не завршува во Загреб или Будимпешта“ рече г-дин Вархеји. „Западнот Балкан исто така природно припаѓа тука“.

 

Во своите говори и одговори на прашањата од инвеститорите, шефовите на владите ги сумираа своите инвестициски приоритети. Сите лидери зборуваа за плановите за развој на обновливи извори на енергија за што е потребен регионален енергетски систем за балансирање на приливот на обновлива енергија во националните мрежи, а во некои земји и промена на законодавството за овозможување на големи приватни инвестиции.

 

Денешниот настан беше петти ваков самит на ЕБОР. Воведниот самит за Западен Балкан (Western Balkans Summit), на кој за прв пат се собраа сите премиери од регионот, се одржа во седиштето на ЕБОР во Лондон во февруари 2014 година.

Извор: EBRD 

Автор на фотографија: EBRD

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.