Ambasadori i BE-së viziton panairin e bujqësisë në Novi Sad News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

1/06/2022

Ambasadori i BE-së viziton panairin e bujqësisë në Novi Sad

Emanuele Giaufret, ambasadori i BE-së në Serbi, Branislav Nedimović, Minister of Agriculture, and Jadranka Joksimović, Minister of European Integration, vizituan panairin e bujqësisë në Novi Sad në 25 maj.

 

Vitin e kaluar, me eksporte ushqimore prej në BE 2.3 miliardë euro, Serbia arriti një bilanc tregtar pozitiv prej gati 700 milionë euro. Kjo sasi më shumë sesa gjysma (55%) e gjithë ushqimeve të eksportuara nga Serbia për në BE-në.

 

Duke iu referuar Instrument for Pre-Accession Assistance for Rural Development III (IPARD III), ambasadori Emanuele Giaufret tha: “Një punë e mrekullueshme është bërë gjatë përgatitjes së programit IPARD III, i cili ishte i miratuar nga komisioni në mars të këtij viti. Kjo sjell një shumë shtesë prej 377 milion euro për sektorin e bujqësisë në Serbi ku 288 milion euro është financim nga BE. Nga ana tjetër, duhet theksuar se Serbia duhet të bëjë përpjekje për të bërë të mundur zbatimin e programit IPARD II dhe të shmang çdo mundësi që mund të sjelli humbje shtesë të financimit sipas këtij programi. Serbia humbi 3.7 milion euro në vitin 2021 për shkak të problemeve të vazhdueshme me pagesat e fondeve vjetore.

 

Gjatë ciklit të dytë të programit IPARD, i cili është duke përfunduar, nëntë thirrje publike janë njoftuar dhe më shumë se 550 grante janë miratuar ku gjysma prej tyre tashmë janë paguar për fermerët serbë dhe prodhuesit ushqimorë.

 

Ambasadori gjithashtu tregoi dhe për projekte të tjera të suksesshme të financuara nga BE-ja për Serbinë. Për shembull, asnjë rast tërbimi nuk është regjistruar në Serbi për vite me radhë dhe BE është pjesëmarrëse në gjetjen e një mënyre për parandalimin e gripit të derrave. BE ka mbështetur kontrollin dhe gjetjen e një mënyre për të zhdukur këto sëmundje të rrezikshme me një financim prej më shumë se 20 milion euro. BE është duke financuar edhe projekte për të mbështetur blerjen e paneleve diellore, gjithashtu dhe blerjen e pajisjeve për National Reference Laboratory.

 

Duke theksuar dëshirën për një bashkëpunim të mëtejshëm ambasadori Giaufret thotë: Së bashku jemi më mirë”

(lexo më shumë)

Burimi: EU Delegation to the Republic of Serbia

Fotot nga: EU Delegation to the Republic of Serbia

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.