Ambasador EU u Srbiji posjetio Sajam poljoprivrede u Novom Sadu News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

1/06/2022

Ambasador EU u Srbiji posjetio Sajam poljoprivrede u Novom Sadu

Emanuele Žiofre, ambasador Evropske unije u Srbiji, Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, i Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, posjetili su 25. maja Poljoprivredni sajam u Novom Sadu.

 

Srbija je prošle godine u EU izvezla hrane u vrijednosti od preko 2,3 milijarde eura, ostvarivši suficit od skoro 700 miliona eura. Više od polovine (55%) cjelokupnog srpskog izvoza hrane namijenjen je EU.

 

Pozivajući se na Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj III (IPARD III), ambasador Emanuele Žiofre je rekao: „Odličan posao je urađen tokom pripreme programa IPARD III, koji je Komisija usvojila u martu ove godine. To donosi dodatnih 377 miliona eura srpskom poljoprivrednom sektoru, od čega 288 miliona eura finansira EU. S druge strane, naglasio sam da Srbija treba da uloži sve napore da uspješno završi sprovođenje programa IPARD II i izbjegne bilo kakav dodatni gubitak sredstava u okviru ovog programa. Srbija je u 2021. godini izgubila 3,7 miliona eura zbog stalnih problema sa isplatom godišnjih sredstava.“

 

Tokom drugog ciklusa IPARD programa, koji se privodi kraju, raspisano je devet konkursa, a odobreno je više od 550 grantova, od kojih je oko polovine već isplaćeno srpskim poljoprivrednicima i proizvođačima hrane.

 

Ambasador je govorio i o drugim uspješnim projektima koje finansira EU u Srbiji. Primjera radi, u Srbiji godinama nije zabilježen nijedan slučaj bjesnila, a EU učestvuje i u suzbijanju svinjske kuge. EU je podržala kontrolu i iskorjenjivanje ove dvije opasne bolesti sa preko 20 miliona eura. EU takođe finansira projekte za podršku kupovine solarnih panela, kao i opremanje Nacionalne referentne laboratorije.

 

Naglašavajući želju za daljom saradnjom, ambasador Žiofre je rekao: Bolje nam je kada smo zajedno.

Izvor: EU Delegation to the Republic of Serbia

Fotografija: EU Delegation to the Republic of Serbia

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.