Суперучилишта: Премостување на поделбите и градење пријателства во Западен Балкан | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Суперучилишта: Премостување на поделбите и градење пријателства во Западен Балкан

Програмата RYCO за училишна размена во WB6 го поддржува процесот на градење мир и помирување во регионот.

SCROLL DOWN

Катрина Беришај Вујачиќ, професорка по италијански јазик со над 18 години наставно искуство, живее во Подгорица, главниот град на Црна Гора. Нејзиното работно место е во Тузи, мал град во близина сместен блиску до албанската граница. Во нејзиното мешано средно училиште, Катрина води настава и на албански и на црногорски јазик со цел да ги задоволи потребите на различните ученици што ги има. Дополнително, таа е на позиција претседател на Здружението на наставници по италијански јазик на Црна Гора. Покрај редовната настава на италијански јазик, Катрина активно учествува во иницијативи за неформална настава. Повеќе од шест години, таа водеше волонтерски клуб во нејзиното училиште и истовремено беше ангажирана во бројни проекти во рамките на Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO).

“RYCO организираше информативни сесии за проектот Суперучилиштз, на кои присуствуваа наставници и претставници од училиштата од целиот регион. Учествував на една од овие сесии и веднаш се уверив дека нашите училишта треба да земат учество“.

Катрина Беришај Вујачиќ, наставник

Додека учествуваше во RYCO проектот во кој беше вклучено Здружението на наставници по италијански јазик, и од Црна Гора и од Албанија, Катрина дозна за Проектот за училишна размена во Западен Балкан, Суперучилишта, посветен на поддршка на напорите за градење мир и помирување во регионот. Таа се сеќава: „RYCO организираше информативни сесии за проектот Суперучилиштз, на кои присуствуваа наставници и претставници од училиштата од целиот регион. Учествував на една од овие сесии и веднаш се уверив дека нашите училишта треба да земат учество.”

По информативната сесија, Катрина закажа средба со директорот на нејзиното училиштето за да продискутираат за оваа можност. Со поддршка на директорот, училиштето се приклучи на програмата за училишна размена на Суперучилишта.

Како дел од програмата, училиштето на Катрина беше домаќин на учениците од гимназијата Стеван Сремац од Ниш, Србија, во нивниот кампус во Тузи. Овде, учениците беа вклучени во заеднички часови кои покриваат различни теми, давајќи им шанса да соработуваат, да воспостават нови врски и да формираат пријателства. Присетувајќи се на искуството, Катрина споделува: „Не сме сретнале вакво нешто порано и првично бевме загрижени за тоа како ќе се одвива. Сепак, уште од првиот ден, учениците се поврзаа неверојатно добро и почнаа да функционираат како обединета паралелка. Како да се познаваа долго време.”

“Верувам дека оваа размена имаше значително влијание бидејќи работилниците опфаќаа теми како стереотипи, предрасуди и откривање на заеднички интереси и културни особини меѓу поединци со различно потекло. Овој аспект функционираше исклучително добро за време на нашето искуство со размената.”

Катрина Беришај Вујачиќ, наставник

Катрина забележува дека на почетокот, учениците со албанско етничко потекло во нивното училиште биле некако загрижени за учество во овој проект, главно поради тоа што вклучува ученици од Србија. Сепак, до крајот на размената, имаше забележителна и позитивна промена во нивните перцепции едни кон други. Таа објаснува: „Верувам дека оваа размена имаше значително влијание бидејќи работилниците опфаќаа теми како стереотипи, предрасуди и откривање на заеднички интереси и културни особини меѓу поединци со различно потекло. Овој аспект функционираше исклучително добро за време на нашето искуство со размената“.

Според мислењето на Катрина, регионот на Западен Балкан во голема мера би имал корист од повеќе проекти од ваква природа, бидејќи тие значително придонесуваат за унапредување на напорите за градење мир, кои во моментов се многу барани.

За проектот

Superschools е програма на RYCO за училишна размена во WB6 со цел да се поддржи процесот на градење мир и помирување и интеркултурното учење и дијалог меѓу училиштата, учениците и нивните заедници. Програмата е дел од мултидонаторскиот проект „Проект за училишна размена во Западен Балкан“ кофинансиран од Европската Унија и германското сојузно Министерство за економска соработка и развој (BMZ) и имплементиран од страна на Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) заедно со Регионална канцеларија за младинска соработка (RYCO). Проектот има вкупен буџет од 5,5 милиони евра и придонесува за севкупната цел за зголемување на вештините и знаењата на младите во Западен Балкан преку подобрување на образовните системи и промовирање на соработката во регионот, преку воспоставување регионална шема за училишта размена.

Superschools

Photo credits: Superschools

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.