Superškole: Prevazilaženje podjela i izgradnja prijateljstava na Zapadnom Balkanu | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Superškole: Prevazilaženje podjela i izgradnja prijateljstava na Zapadnom Balkanu

RYCO program školske razmjene u WB6 podržava proces izgradnje mira i pomirenja u regionu.

SCROLL DOWN

Katrina Berišaj Vujačić, nastavnica italijanskog jezika sa preko 18 godina iskustva, živi u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore. Njeno radno mjesto je u Tuzima, malom gradu blizu albanske granice. U ovoj mješovitoj srednjoškolskoj obrazovnoj ustanovi, Katrina drži časove na albanskom i crnogorskom jeziku kako bi zadovoljila raznovrstan skup učenika. Pored redovne nastave italijanskog jezika, Katrina aktivno učestvuje u neformalnim nastavnim inicijativama. Više od šest godina vodi volonterski klub u svojoj školi i istovremeno učestvuje u brojnim projektima Regionalnog kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

“RYCO je organizovao informativne sesije o programu Superschools, koje su pohađali nastavnici i predstavnici škola iz cijelog regiona. Učestvovala sam na jednoj od ovih sesija i odmah sam bila uvjerena da naše škole treba da učestvuju.”

Katrina Berišaj Vujačić, Nastavnica

Učestvujući u RYCO projektu koji je uključivao Udruženje nastavnika italijanskog jezika iz Crne Gore i Albanije, Katrina je saznala o programu Superschools za školsku razmjenu na Zapadnom Balkanu, posvećenom podršci procesu izgradnje mira i pomirenja u regionu. Ona se sjeća: “RYCO je organizovao informativne sesije o programu Superschools, koje su pohađali nastavnici i predstavnici škola iz cijelog regiona. Učestvovala sam na jednoj od ovih sesija i odmah sam bila uvjerena da naše škole treba da učestvuju.”

Nakon informativne sesije, Katrina je zakazala sastanak sa direktorom škole kako bi razgovarala o ovoj prilici. Sa odobrenjem direktora, škola se priključila programu razmjene Superschools.

U okviru programa, škola Katrina je ugostila učenike iz Srednje škole Stevan Sremac u Nišu, Srbija, na njihovom kampusu u Tuzima. Tokom ovog boravka, učenici su učestvovali u zajedničkim časovima na različite teme, pružajući im priliku da sarađuju, uspostave nove veze i stvore prijateljstva. Razmišljajući o iskustvu, Katrina dijeli: “Do tada nismo sreli ništa slično i bili smo prvobitno zabrinuti kako će se sve odvijati. Međutim, već prvog dana, učenici su se izvanredno dobro povezali i počeli djelovati kao jedinstvena klasa. Bilo je kao da se poznaju dugi niz godina.”

“Vjerujem da je ova razmjena imala značajan uticaj jer su radionice pokrivale teme kao što su stereotipi, predrasude i otkrivanje zajedničkih interesa i kulturnih karakteristika među pojedincima različitog porijekla. Ovaj aspekt izuzetno dobro funkcionisao tokom našeg iskustva razmjene.”

Katrina Berišaj Vujačić, Nastavnica

Katrina primjećuje da su u početku učenici sa albanskim etničkim pozadinama u njihovoj školi bili pomalo zabrinuti zbog učešća u ovom projektu, pre svega jer su uključivali učenike iz Srbije. Međutim, do kraja razmjene, primjetan je bio pozitivan pomak u njihovim percepcijama jedni prema drugima. Ona objašnjava: “Vjerujem da je ova razmjena imala značajan uticaj jer su radionice pokrivale teme kao što su stereotipi, predrasude i otkrivanje zajedničkih interesa i kulturnih karakteristika među pojedincima različitog porijekla. Ovaj aspekt izuzetno dobro funkcionisao tokom našeg iskustva razmjene.”

Prema mišljenju Katrine, region Zapadnog Balkana bi značajno profitirao od više projekata ovog tipa, jer značajno doprinose daljem napretku napora izgradnje mira, koji su trenutno visoko potrebni.

O projektu

Superschools je RYCO program za školske razmjene u WB6 sa ciljem podrške procesu izgradnje mira i pomirenja, interkulturnom učenju i dijalogu između škola, učenika i njihovih zajednica. Program je dio projekta sa više donatora “Školska razmjena na Zapadnom Balkanu”, koji sufinansiraju Evropska unija i Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i sprovode Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) zajedno sa Regionalnim kancelarijom za saradnju mladih (RYCO). Projekat ima ukupan budžet od 5,5 miliona eura i doprinosi opštem cilju povećanja vještina i znanja mladih na Zapadnom Balkanu unaprjeđivanjem obrazovnih sistema i promovisanjem saradnje u regionu, kroz uspostavljanje regionalnog programa školske razmjene.

Superschools

Photo credits: Superschools

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.