Спас за киното Лумбарди | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Спас за киното Лумбарди

Приказна за издржливост и заживување

SCROLL DOWN

Киното Лумбарди е основано во 1952 година во Призрен, Косово, во ерата на Социјалистичка Југославија. Тоа беше дел од модерната културна конструкција во новоформираната земја, чија цел беше да ги едуцира масите со новата идеологија преку медиумот на филмот. Во почетокот, киното функционирало на затворено, а во 1959 година било отворено и кино на отворено за јавни проекции. Сепак, киното се соочувало со постојани закани за уривање уште од раните години. Во 1972 година, кога киното постоеше само 20 години, властите донесоа одлука да го урнат. Подоцна во 1980-тите, дури беше одржан и архитектонски натпревар за редизајнирање на целата населба, вклучително и киното, како голем културен комплекс. И покрај овие напори, сите обиди за уривање или обнова беа неуспешни, од различни причини. Во 2007 година, општинските власти уште еднаш одлучија да го урнат киното, што беше посериозна закана со машините за уривање на готовс. За среќа, иницијатива за граѓански отпор во последен момент успеа да го запре рушењето, спасувајќи го киното од уништување.

“Свеченото отворање на DokuFest беше заменето со протест кој подоцна ја доби поддршката од 58 граѓански организации од цело Косово, јавноста и многу институционални чинители. Тоа беше извонреден успех и го означи првиот чекор кон спасување на киното Лумбарди.”

Арес Шпорта, Фондација Лумбарди

Иницијативата „Иницијатива за заштита на киното Лумбарди“, предводена од DokuFest и EC Ma Ndryshe, најпрво успешно собра над 8.000 потписи и организираше протести за да изврши јавен притисок врз властите, ефикасно спречувајќи го претстојното уривање. Сепак, немаше последователни активности за активирање на киното, кое беше затворено по војната. Иако киното неформално беше реотворено како SHKA – Shoqeria Kulturo Artistike на приватна иницијатива за краток период од две години помеѓу 2012-2014 година, со бар и простор за настани кои функционираа во просториите, во поголемиот дел од 7 години немаше институционални напори за повторно активирање на киното и негово обновување со цел јавна употреба, објаснува Арес Шпорта, директор на фондацијата Лумбарди. Во 2014 година беше направен уште еден и последен обид за уривање на киното, преку приватизација на AKP и плановите на општината за „проширување на патот“, со што повторно се отворија дебатите за паркинг или трговски центар, како што се случи во многу градови во регионот.

Арес раскажува дека одлуката за уривање на киното била објавена три недели пред меѓународниот реномираниот филмски фестивал DokuFest, кој се одржува секоја година во Призрен и го користи киното како главно собиралиште уште од 2002 година“, додава тој.

Неуспехот на претходниот обид за уривање послужи како важна лекција, што ги поттикна активистите во Призрен да преземат решителен чекор и да ја основаат Фондацијата Лумбарди, како независна невладина организација. Нивната мисија беше да го вратат киното како културно наследство достапно за сите и проактивно да се залагаат за спроведување на 7-те цели на иницијативата. По иницијатива на фондацијата, освен итните интервенции на покривот и малите интервенции што го направија киното поупотребливо, во периодот од 2019 до 2020 година беше извршена реставрација на киното на отворено, познато и како Kino Bahç     e, во соработка со CHwB Kosova и дизајн на Khora Office преку проект управуван од UNDP и финансиран од Европската Унија. Потоа, во есента 2022 година беше спроведен деталниот проект за сеопфатниот план за реставрација на кино комплексот и на тротоарот.

Паралелно, Фондацијата Лумбарди го олесни процесот на соработка во кој беа вклучени повеќе засегнати страни со цел да се развие план за управување со киното Лумбарди. Планот имаше за цел да го заштити значењето на киното како културно наследство, да поттикне одржлив социо-економски развој, да го ревитализира киното како јавен културен центар и да го интегрира во културната слика на Призрен. За да ги постигне овие цели, фондацијата собра уметници, општествени научници и истражувачи кои се впуштија во различни проекти, генерирајќи ново знаење и ангажирајќи се со широката публика.

Во потрага по одржлив економски модел, киното Лумбарди успешно ги комбинираше само-генерираните приходи од кафулето, приходите од изнајмување и продажбата на билети со надворешни извори на финансирање. Како резултат на тоа, фондацијата сега има над 12 вработени и соработува со приближно 10 надворешни соработници, давајќи позитивен придонес на локалната економија.

“Нашиот случај покажува дека уривањето и градењето од нула не се единствените опции. Повторната употреба на зградата со обновување и подобрување на нејзините историски, општествени и уметнички вредности може да ја направи повторно функционална.”

Арес Шпорта, Фондација Лумбарди

При последниот обид за уривање на киното во 2014 година, Европската Унија силно ја поддржа граѓанската иницијатива за негова заштита. Последователно, во 2018 година, Европската унија вети  значајна поддршка, обезбедувајќи 1,5 милиони евра средства за идната реставрација на киното. Проектот за реставрација вклучува инсталирање на нови системи за греење, вентилација и ладење, адаптација на просторот зад сцената и работните простори, зачувување на значајни области како балконот и просторијата за прикажување и одржување на други елементи кои придонесуваат за уникатниот идентитет на киното. Дополнително, проектот ќе го олесни создавањето на простор за кафуле и ќе вклучи надворешни интервенции со целусогласување со урбанистичкото планирање.

„Поддршката од Европската Унија е од клучно значење, бидејќи киното во моментов работи со полн капацитет само пет месеци секоја година. Со завршувањето на реставрацијата, ќе биде можно киното да се користи во текот на зимската и есенската сезона за филмски проекции, концерти, претстави и слични активности“, објаснува Арес. Тој дополнително нагласува дека проектот финансиран од ЕУ ќе ја подобри профитабилноста на зградата, што резултира со зголемени приходи. Покрај тоа, од естетска гледна точка, зградата ќе стане попривлечна за пошироката јавност. „Нашата акција покажува дека уривањето и започнувањето одново не се единствените опции. Повторната употреба на зградата со ревитализација и зачувување на нејзините историски, општествени и уметнички вредности може да ја направи повторно функционална“, додава Арес

За програмата

Инструментот за претпристапна помош (IPA) е средство со кое ЕУ ги поддржува реформите во регионот на проширување со финансиска и техничка помош уште од 2007 година. IPA Фондовите ги градат капацитетите на корисниците во текот на пристапниот процес, што резултира со прогресивни, позитивни случувања во регионот.

За периодот 2007-2013 година, Инструментот за претпристапна помош (IPA) имаше буџет од 11,5 милијарди евра. На неговиот наследник, IPA II, му беа доделени 12,8 милијарди евра за периодот 2014-2020 година. За повеќегодишниот период на финансиска рамка 2021-2027 година, буџетскиот плик на IPA III изнесува 14,162 милијарди евра.

Photo credits: Lumbardhi Foundation, Majlinda Hoxha, Elmedina Arapi

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.