„EDUINO“: Како се роди најголемата дигитална едукативна библиотека во Северна Македонија | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

„EDUINO“: Како се роди најголемата дигитална едукативна библиотека во Северна Македонија

Од краткорочно решение до национален извор: Патувањето на „EDUINO“ во дигиталното образование

SCROLL DOWN

На почетокот од пандемијата КОВИД-19, кога училиштата се затворија, а далечинското учење стана неопходност, ни стана јасно дека Северна Македонија не беше добро опремена за да се справи со транзицијата од традиционално образование кон далечинско дигитално учење. Имаше недостаток од дигитални ресурси, а наставниците беа општо неподготвени за дигитално образование. Како и во останатите земји од регионот, авторитетите се соочија со тешкотии при соочувањето со овој предизвик и побараа помош.

Невладината организација „SmartUp“ – Лабораторија за општествена иновација, заедно со УНИЦЕФ, Биро за развој на образованието и останати клучни министерства во државата, работеа во текот на 3-4 години пред пандемијата со цел поддршка на иновација и ко-креација во образовниот сектор. Претходно, веќе имаа обучено солидна група соработници и беа спровеле неколку почетни платформи со можност за брзо реструктурирање за справување со овие предизвици. Го прифатија предизвикот и започнаа со создавањето на денешната најголема дигитална образовна библиотека во Северна Македонија.

„На почетокот, очекувавме да добиеме можеби 100 или 200 видео лекции. Меѓутоа, во првите два или три дена, стигнаа преку 600 видео лекции испратени од наставниците ширум државата. Беше навистина возбудливо.“

Александар Лазовски, ко-основач „SmartUp“

Александар Лазовски, ко-основач на „SmartUp“, споделува дека организацијата веднаш отворила повик до наставниците да испратат кратки видео лекции за платформата „EDUINO“, откако претходно се погрижиле да ги обезбедат неопходните дигитални ресурси за поддршка на далечинско учење во Северна Македонија. „На почетокот, очекувавме да добиеме можеби 100 или 200 видео лекции. Меѓутоа, во првите два или три дена, стигнаа преку 600 видео лекции испратени од наставниците ширум државата. Беше навистина возбудливо,“ вели Александар.

Почетниот успех ги навел основачите да го согледаат потенцијалот на „EDUINO“ како долгорочно решение за дигитално образование во Северна Македонија. Платформата се насочила кон оваа цел по периодот на кризата со пандемијата, претворајќи се во „колективен портал за решенија за дигитално образование“. Платформата е создадена со идеја за ко-креирање и општествена акција, нудејќи ресурси за наставниците, родителите и учениците во претшколско, основно и средно образование.

Денес, „EDUINO“ вклучува три главни категории: „EDUINO“ е-училница, „EDUINO“ е-занимална и „EDUINO“ лабораторија. „EDUINO“ е-училницата вклучува библиотека со видео лекции, упатства за вештини за едукатори во 21. век, дигитални игри и ресурси за учење. „EDUINO“ е-занималната нуди активности засновани на игри и можности за професионален развој. Најнакрај, „EDUINO“ лабораторијата е виртуелна научна лабораторија во 2Д која нуди можности за учење преку искуства за научни концепти и климатска промена.

„Серијата вебинари, финансирана од ЕУ, директно го поддржа професионалниот развој на најмалку 5000 едукатори во Северна Македонија.“

Александар Лазовски, ко-основач „SmartUp“

Проектот доживеа значаен успех од аспект на бројки и резултати. Во поголемите достигнувања се вбројуваат создавањето преку 4500 видео лекции, кои достигнаа преку 7 милиони гледања, како и развојот на приближно 800 активности засновани на игра кои имаат за цел да им помогнат на децата на возраст помеѓу 3 и 10 години да совладаат сложени образовни концепти, истовремено подобрувајќи ги нивните општествено-емоционални вештини. Проектот привлече преку 25000 регистрирани членови во заедницата „EDUINO“.

Европската Унија го препозна влијанието и потенцијалот на „EDUINO“ и го поддржа проектот, станувајќи нивен партнер. ЕУ ја финансираше серијата „EDUINO“ вебинари која овозможува интерактивни настани за учесниците и тоа преку предавања во времетраење од 60 до 90 минути на иновативни и напредни теми од полето на образованието преку примери за добри практики и совети од практичари или експерти. Според Александар, серијата вебинари „EDUINO“ претставува огромен успех, со вкупно 42 спроведени вебинари досега и просек од 1800 учесници од настан. „Серијата вебинари, финансирана од ЕУ, директно го поддржа професионалниот развој на најмалку 5000 едукатори во Северна Македонија,“ дополнува Александар.

Вебинарите се дизајнирани со цел овозможување прилика за учесниците да постават прашања и да се консултираат со предавачи за најразлични форми, методи, техники и инструменти за имплементација на процесите за учење и предавање во современото образование. Денес, серијата вебинари „EDUINO“ е еден од највреднуваните онлајн ресурси за стекнување вештини во полето на образованието и, според статистиките на „SmartUp“, најгледаната серија онлајн вебинари во државата.

За проектот

„EDUINO“ – платформата за дигитално учење во Северна Македонија, поттикна заедница на пракса и успешно соедини значаен волумен образовни содржини креирани од наставници и едукатори ширум државата за време од неколку недели, на почетокот од пандемијата КОВИД-19.

Photo credits:EDUINO

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.