Kako je nastala najveća digitalna edukativna biblioteka u Sjevernoj Makedoniji – EDUINO | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Kako je nastala najveća digitalna edukativna biblioteka u Sjevernoj Makedoniji – EDUINO

Od kratkoročnog rješenja do nacionalnog resursa: Putovanje EDUINA u digitalnoj edukaciji

SCROLL DOWN

Na početku pandemije COVID-19, kada su se škole zatvorile i postalo je neophodno preći na nastavu na daljinu, postalo je jasno da Sjeverna Makedonija nije bila spremna za tranziciju sa tradicionalnog obrazovanja na digitalno obrazovanje na daljinu. Nedostajalo je dovoljno digitalnih resursa za podršku ovome, a nastavnici su uglavnom bili nepripremljeni za digitalno obrazovanje. Kao i u drugim djelovima regiona, vlasti su se trudile da se izbore sa ovim izazovom i tražile su pomoć.

Nevladina organizacija SmartUp – Laboratorija za socijalne inovacije, zajedno sa UNICEF-om, BDE-om i ključnim obrazovnim ministarstvima u zemlji, već su radili u poslednje 3-4 godine prije pandemije kako bi podržali inovacije i zajedničko stvaranje u obrazovnom sektoru. Već su obučili solidnu grupu saradnika i razvili neke početne platforme koje su mogli brzo restrukturirati kako bi se suočili sa ovim izazovima. Prihvatili su izazov i počeli stvarati ono što danas poznajemo kao najveću digitalnu edukativnu biblioteku u Sjevernoj Makedoniji.

“Očekivali smo da na početku dobijemo možda 100 ili 200 video lekcija. Međutim, u prvih dva ili tri dana, dobili smo preko 600 video lekcija koje su podnijeli nastavnici širom zemlje. Bilo je uzbudljivo.”

Aleksandar Lazovski, suosnivač SmartUp-a

Aleksandar Lazovski, suosnivač SmartUp-a, otkrio je da je organizacija odmah pokrenula poziv za nastavnike da podnesu kratke video lekcije za platformu EDUINO, nakon što su preuzeli zadatak pružanja digitalnih resursa za podršku nastavi na daljinu u Sjevernoj Makedoniji. “Očekivali smo da na početku dobijemo možda 100 ili 200 video lekcija. Međutim, u prvih dva ili tri dana, dobili smo preko 600 video lekcija koje su podnijeli nastavnici širom zemlje. Bilo je uzbudljivo”, rekao je Aleksandar.

Ovaj početni uspjeh naveo je osnivače da vide potencijal za EDUINO kao dugoročno nacionalno rješenje za digitalno obrazovanje u Sjevernoj Makedoniji. Platforma se usmjerila ka tom cilju nakon kriznog perioda, postajući ono što osnivači nazivaju “Zajedničkim portalom za digitalna obrazovna rješenja”. Platforma se gradi na ideji zajedničkog stvaranja i akcije zajednice, nudeći resurse za nastavnike, roditelje i učenike u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

EDUINO sada uključuje tri glavna dijela: EDUINO Obrazovanje, EDUINO Predškolsko obrazovanje i EDUINO Laboratorija. EDUINO Obrazovanje sadrži biblioteku video lekcija, tutorijale o digitalnim vještinama 21. vijeka za edukatore, digitalne igre i nastavne resurse. EDUINO Predškolsko obrazovanje nudi aktivnosti zasnovane na igri i mogućnosti profesionalnog razvoja. Na kraju, EDUINO Laboratorija je 2D virtuelna laboratorija za nauku koja omogućava iskustveno učenje o naučnim konceptima i klimatskim promjenama.

“Ovi serijali vebinara finansirani od strane EU direktno su podržali profesionalni razvoj najmanje 5000 edukatora u Sjevernoj Makedoniji.”

Aleksandar Lazovski, suosnivač SmartUp-a

Projekt je postigao značajan uspjeh u pogledu broja i rezultata. Neke primjetne postignute ciljeve uključuju stvaranje preko 4500 video lekcija, koje su pregledane oko sedam miliona puta, kao i razvoj otprilike 800 aktivnosti zasnovanih na igri koje pomažu djeci uzrasta od 3 do 10 godina da nauče kompleksne obrazovne koncepte dok unaprjeđuju svoje socijalno-emocionalne vještine. Projekat je takođe privukao preko 25.000 registrovanih članova EDUINO zajednice.

Evropska unija je prepoznala uticaj i potencijal EDUINA i podržala je projekat postajući partner. EU je finansirala seriju vebinara EDUINO, koja pruža interaktivne događaje u kojima učesnici prate predavanja u trajanju od 60 do 90 minuta o inovativnim i naprednim temama u oblasti obrazovanja kroz primjere dobre prakse i savjete praktičara ili stručnjaka. Prema Aleksandru, serija vebinara EDUINO bila je veliki uspjeh, sa ukupno 42 vebinara koji su do sada održani i prosječno 1800 učesnika po događaju. “Ovi serijali vebinara finansirani od strane EU direktno su podržali profesionalni razvoj najmanje 5000 edukatora u Sjevernoj Makedoniji”, dodaje.

Vebinari su osmišljeni kao prilika za učesnike da postavljaju pitanja i konsultuju se sa predavačima o raznim oblicima, metodama, tehnikama i instrumentima za sprovođenje procesa učenja i nastave u modernom obrazovanju. Danas, serija vebinara EDUINO je jedan od najprepoznatljivijih onlajn resursa za sticanje vještina u oblasti obrazovanja i, prema statistikama SmartUp-a, najgledaniji onlajn vebinari u zemlji.

 

O projektu

EDUINO, platforma za digitalno učenje u Sjevernoj Makedoniji, podstakla je zajednicu praktičara i uspješno je prikupila veliku količinu obrazovnog sadržaja od nastavnika i edukatora širom zemlje u roku od nekoliko nedjelja od početka pandemije COVID-19.

Photo credits:EDUINO

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.