Кампања за младински дијалог во Црна Гора News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

4/05/2022

Кампања за младински дијалог во Црна Гора

Кампањата за младински дијалог која неодамна започна во Црна Гора има за цел подигнување на свеста за тоа што значи младинско учество и зошто истото е значајно; како и овозможување на младите да се инволвираат во процесот на носење одлуки за проблеми кои ги засегаат. Кампањата има за цел да го достигне ова преку директен дијалог со младите и организациите кои ги претставуваат. Фокусот ќе биде ставен на вработување на младите и дискусија на теми кои ги интересираат младите; вклучително и ветувањата на ЕУ за младите во рамки на Економскиот инвестициски план за Западен Балкан.

 

Креирано е и видео, насловено „#Say it loud, we hear you” („#Искажи се гласно, те слушаме“); кое ги повикува младите да заземат учество во дијалогот; со директно и лично учество во својот град, преку пополнување на онлајн прашалник.

 

Се работи за заедничка кампања, спроведена од Делегацијата на ЕУ во Црна Гора, ЕУ Инфо Центарот и Младинската мрежа на Црна Гора, како и релевантните министерства: Министерството за економски развој, Министерството за финансии и социјална грижа, Министерството за здравство и Министерството за образование, наука, култура и спорт; со поддршка од Регионалниот совет за соработка и голем број младински организации: Здружението европска младинска картичка, Здружението на студенти по политички науки од Црна Гора, Организацијата на студенти од Црна Гора во странство, Порталот Макање, Радио Крш, Студентскиот парламент, Унијата на средношколци од Црна Гора и Унијата на млади претприемачи.

Прочитај повеќе

Извор: EU info centre Montenegro

Извор на фотографии: EU info centre Montenegro

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.