"ИМАШ ПРАВО!" – КАМПАЊА ЗА ПРОМОВИРАЊЕ НА БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОШ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

22/06/2023

“ИМАШ ПРАВО!” – КАМПАЊА ЗА ПРОМОВИРАЊЕ НА БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОШ

Кампањата за промовирање бесплатна правна помош во Србија, насловена „Имаш право!“, беше претставена пред локалните медиуми и јавноста во Ниш. Оваа кампања е дел од проектните активности на „Механизмот за поддршка на владеењето на правото во Србија“, кофинансирана од ЕУ и германското федерално министерство за економска соработка и развој (BMZ) и имплементирана од GIZ. Кампањата е заеднички иницирана и развиена во партнерство со Министерството за правда и Министерството за јавна администрација и локална самоуправа на Република Србија. И има за цел да ја подигне свеста за механизмот за бесплатна правна помош.

 

Законот за бесплатна правна помош беше донесен во 2019 година со цел да се обезбеди пристап до правда и правна заштита за секој поединец, особено за најранливите граѓани. И покрај воспоставувањето на системот за бесплатна правна помош на крајот на 2019 година, сè уште постои недостиг на свест кај граѓаните за нивното право на бесплатна правна помош, како и неколку недостатоци во спроведувањето на законот.

 

“Имаш право!” кампањата ќе се спроведува во фази во подолг времнски период. Првенствено ќе се фокусира на единиците на локалната самоуправа каде што правото на бесплатна правна помош може да се оствари согласно законот. Дополнително, ќе се направат напори за зајакнување на капацитетите преку теренски обуки за службениците одговорни за буџетирање и одобрување апликации.

Прочитај повеќе

Photo credits: EU Delegation Serbia

Source: EU Delegation Serbia

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.