YEAs учествуваат во трката Born2run во Куманово, Северна Македонија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

15/11/2023

YEAs учествуваат во трката Born2run во Куманово, Северна Македонија

Градот Куманово, шеста година по ред, беше гордо домаќин на маратонот Born2run во ноември. Локалнатазаедница, особено младите, со ентузијазам ја прифатија оваа сакана традиција. Централната мисија на маратонот е да промовира соживот и доверба преку спортот, успешно обединувајќи ги луѓето од сите потекла во градот и надминувајќи ги етничките поделби. Ова е пример за цврстата посветеност на Куманово да го слави своето богато мултиетничко општество и различноста што го дефинира. Како најголема општина во Република Северна Македонија, Куманово служи како светол пример за етничка разноликост, со население кое го сочинуваат македонски, албански, српски, ромски, турски и влашки заедници.

 

На трката, одржана на 11 ноември 2023 година, што се совпаѓа со Денот на ослободувањето на Куманово, имаше две категории: маратон на 3 километри и маратон на 10 километри. Имено, членовите на Регионалниот центар за лица со интелектуална попреченост „Порака Наша“ од Куманово учествуваа како специјални гости,во поддршка на благородната кауза на настанот.

 

Центарот за интеркултурен дијалог (CID), истакната невладина организација посветена на промовирање на меѓукултурното прифаќање и активно граѓанство во Македонија повеќе од 16 години, заслужува посебно признание како примарен организатор на овој настан. CID, во соработка со Europe House Крива Паланка, обезбеди успешно изведување на маратонот.

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.