Младите европски амбасадори учествуваат во дебатен караван во Србија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

1/06/2022

Младите европски амбасадори учествуваат во дебатен караван во Србија

Младите европски амбасадори (Young European Ambassadors (YEAs)) од Србија; Адријана Никитовиќ и Димитрије Прокоповиќ, зедоа учество во Школскиот дебатен караван на ЕУ, организиран од 23. до 26. мај. Караванот беше организиран од ЕУ Инфо центрите во Србија, со поддршка на Делегацијата на ЕУ во Србија, како и од програмата „ЕУ за туризам и културно наследство“.

 

За време на четиридневниот караван, заедно со учесници од Школата за дебата на ЕУ, младите европски амбасадори ги посетија Гамзиград, Голубац, Кладово, Неготин, Смедерево, Сребрено Езеро и Зајчар. Во Кладово, Неготин и Смедерево, Адријана и Димитрије ја презентираа мрежата на млади европски амбасадори и го промовираа третиот повик за учесници. Димитрије, исто така, зборуваше за повикот и на локалните медиуми. Вториот ден, амбасадорот на ЕУ во Србија – Емануел Жиофре, го посети караванот и дискутираше со учесниците за иднината на ЕУ и Србија.

 

Платформата на млади европски амбасадори е креативна мрежа од млади активисти ширум Западен Балкан (Албанија, БиХ, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија). Младите европски амбасадори доаѓаат од различни средини, но споделуваат заедничка визија: обединет Западен Балкан во различностите. Заедно учат еден за друг и за ЕУ, спроведуваат креативни проекти, стекнуваат нови вештини и се поврзуваат преку социјалните медиуми, организираат инспиративни настани; секогаш водени од идејата дека младинскиот активизам е најголемата моќ за општествена промена.

 

Целите на мрежата се: споделување на вредностите на ЕУ, подигнување на свеста за соработката на ЕУ со партнерите во Западен Балкан, покажување на видливи резултати од соработката, придонесување за политички дијалог на различни теми и зголемување на општествениот активизам.

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.