Младите европски амбасадори организираат панел-дискусија во Скопје, Северна Македонија, за застапување против неплатено стажирање News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

19/07/2023

Младите европски амбасадори организираат панел-дискусија во Скопје, Северна Македонија, за застапување против неплатено стажирање

Младите европски амбасадори Рената Пенчова, Дамјан Златановски и Станиша Станковиќ организираа дискусија насочена кон младите, со фокус на имплементирање забрана за неплатено стажирање. Ова прашање привлече големо внимание ширум Европа, особено откако Европскиот парламент неодамна ја усвои иницијативата предводена од Европскиот младински форум.

 

Настанот беше експертски модериран од младиот европски амбасадор Дамјан Златановски, а како еден од главните говорители беше Рената Пенчова – млад европски амбасадор. Рената, која исто така е и амбасадор на кампањата #ЗабранаЗаНеплатеноСтажирање, ја потенцираше важноста од усогласувањето на правото во Северна Македонија со предложената забрана, како и неопходната улога на младите при застапувањето за оваа промена.

 

За време на настанот, учесниците добија можност да го погледнат неодамнешното интервју помеѓу претседателот на Европскиот младински форум и Европскиот комесар Шмит. Интервјуто послужи како доказ за поддршката на комесарот за предлог-законот кој се очекува да биде одобрен од Европската комисија во блиска иднина.

 

Настанот зазеде место во „Europe House“ Скопје.

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.