Младите европски амбасадори на Денот на Европа 2023 во Брисел News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

10/05/2023

Младите европски амбасадори на Денот на Европа 2023 во Брисел

Младите европски амбасадори од Западен Балкан беа поканети да учествуваат на годинешната прослава на Денот на Европа во Брисел, Белгија, заедно со другите млади европски амбасадори од соседството на ЕУ и Јужното соседство. Вкупно 12 млади европски амбасадори од Западен Балкан добија можност да стапат во интеракција со своите врсници и претставници од ЕУ и соседските региони, како и да учествуваат на најразлични настани.

 

Младите европски амбасадори се вклучија во дискусии со различни единици во рамки на Генералниот директорат за соседство и преговори за проширување („DG NEAR“), со што добија увид во проектите и домените на кои се фокусира „DG NEAR“. Дополнително, имаа прилика да се запознаат со колеги млади европски амбасадори од Источното соседство и Јужното соседство на ЕУ. Исто така, го посетија универзитетот „Колеџ на Европа“ во Бруж каде што се вклучија во дискусии со ректорот на универзитетот, г-ѓа Федерика Могерини, во врска со улогата на младите и академската заедница. На последниот ден од активностите, организираа спектар различни настани за време на Отворениот ден во Берлемон, претставувајќи го регионот на Западен Балкан на креативен начин.

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.