Младите европски амбасадори организираат улична акција за одбележување на 8. март – меѓународниот ден на жените News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

8/03/2023

Младите европски амбасадори организираат улична акција за одбележување на 8. март – меѓународниот ден на жените

По повод меѓународниот ден на жените, младите европски амбасадори ширум Западен Балкан одлучија да се приклучат на кампањите #IWD2023 и #EmbraceEquity. Младите европски амбасадори организираа „флеш моб“ и разговараа со граѓаните за положбата на жените, нивните права и статус во општествата ширум регионот.

 

Еве што открија:

 

– Вработеноста во Западен Балкан изнесува 45 % за жени, наспроти 65 % за мажи;

– Бруто домашниот производ во Западен Балкан би бил за 20 % повисок доколку жените подеднакво учествуваат на пазарот на труд како и мажите;

– Просечниот процент на жени пратенички во Западен Балкан изнесува 33 %, а 27 % за жени министри;

– Само 12,4 % од жените дипломираат во дисциплини од доменот на науки, технологии, инженерство и математика, споредено со 49,8 % мажи;

– Само 48 % жени во Западен Балкан користат Интернет, споредено со 58 % мажи.

 

Темата на кампањата по повод меѓународниот ден на жените 2023, #EmbraceEquity, има за цел да го покрене прашањето „Зошто еднаквите можности не се доволни?“. Луѓето започнуваат од различни места; па, на тој начин, вистинската инклузија и припадност бараат рамноправна акција.

Read more

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.