Младите европски амбасадори на ЕГЗИТ фестивал во Нови Сад News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

18/07/2022

Младите европски амбасадори на ЕГЗИТ фестивал во Нови Сад

Овој јули, младите европски амбасадори (Young European Ambassadors (YEAs)) се собраа во Нови Сад, Србија, за да учествуваат на фестивалот ЕГЗИТ. Младите европски амбасадори организираа четири различни активности, за време на четирите фестивалски дена, и имаа прилика да се запознаат со своите врсници од граѓанското општество.

 

На првиот ден, младите европски амбасадори разговараа со посетителите за клучните теми за кои се залагаат: еколошки активности, културна соработка, здружување со ЕУ, образовни програми и искуства во ЕУ, подобрување на третманот на ранливите групи и локалните заедници, а ја претставија, исто така, и мрежата на млади европски амбасадори. Вториот ден беше посветен на „жива библиотека“ во којашто младите европски амбасадори комуницираа со други млади и ги споделуваа своите приказни за културата во Западен Балкан, туристичките знаменитости, познати луѓе, како и нивните лични искуства.

 

На третиот фестивалски ден, младите европски амбасадори организираа дискусија на главната сцена, во зоната „Отворено расположение“ („OPENS state of mind“) со теми од доменот на ЛГБТИ+ прашања, инклузија, младинско учество и капацитети. Зедоа збор Ана Јокиќ и Маша Врачар од Младинскиот совет од Србија, Немања Обрадовиќ од „OPENS“, и младите европски амбасадори Ања Кафеџиска (Србија), Енес Пеќурица (Црна Гора) и Стјуарт Исламај (Албанија), а во улога на модератор на дискусијата беше Филип Лукиќ од Делегацијата на ЕУ во Србија.

 

На последниот ден, младите европски амбасадори и посетителите го обоија знамето на заедницата ЛГБТИ+, оставајќи пораки за поддршка за заедницата.

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.