WeBalkans на Европскиот младински настан 2023 во Стразбур News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

13/06/2023

WeBalkans на Европскиот младински настан 2023 во Стразбур

Европскиот младински настан (EYE) се одржува секоја година во Европскиот парламент во Стразбур, како и онлајн и истиот собира илјадници млади поединци од цела Европска Унија и од целиот свет. Целта на настанот е размена и обликување идеи за иднината на Европа. Уште еднаш, овој возбудлив и значаен настан поттикна свежи идеи и нови врски во Стразбур, градот во кој се сместени европските институции. Ова вклучуваше учество на Млади европски амбасадори и ЕУ влогери вклучени во кампањата „ Направено од нас“ (Made of Us).

 

Исклучителното патешествие започна на 8 јуни во Советот на Европа за Младите европски амбасадори од Западен Балкан, Источното партнерство, Јужното соседство и ЕУ влогерите, вклучени во кампањата „Направено од нас“ на WeBalkans. На интерактивниот еднодневен настан се одржаа работилници посветени на борбата против дискриминацијата, на залагањето за слободата на изразување и унапредувањето на родовата еднаквост. Учесниците имаа можност да го посетат Советот и да се вклучат во панел-дискусија на високо ниво на која учествуваа и ЕУ амбасадорката во Советот на Европа, Весна Батисиќ Кос, директорот за политички прашања и надворешни односи во Советот на Европа, Мирослав Папа, како и директорите за човекови права и демократија, Кристоф Поарел и Матјаж Груден, соодветно. Оваа платформа имаше за цел да го премости јазот помеѓу работата на Советот на Европа и помладата генерација, нагласувајќи го тековниот императив за промовирање на принципите на човекови права, демократија и владеење на правото.

 

Следните два дена беа дефинирани со Европскиот младински настан, значајниот годишен собир за млади луѓе што се одржува во Европскиот парламент. Во рамките на овој настан, Млади европски амбасадори од Западен Балкан и ЕУ влогерите спроведоа серија важни панел дискусии. Имено, на еден панел беше прикажано импресивното патување ЕУ-Западен Балкан, „Направено од нас“, дел од ЕУ регионалната комуникациска програма за Западен Балкан WeBalkans.

 

Во кампањата „Направено од нас“ учествуваа дванаесет млади влогери, како од ЕУ, така и од Западен Балкан, кои тргнаа на патување низ регионот. Тие ги споделија своите искуства, промовираа ЕУ проекти и го истакнаа уникатното културно наследство присутно на Западниот Балкан. Дополнително, Младите европски амбасадори соработуваа со претставници од источното и јужното партнерство со цел да организираат интересен Тинкатон за млади. Овој Тинкатон се осврна на теми релевантни за младите ширум светот, како што се социјалните прашања, дигиталната област, заштитата на животната средина и климатските промени. Тие дизајнираа различни квизови за да ги запознаат учесниците со трите региони и одржаа панел-дискусија насловена „Улогата и влијанието на младинскиот активизам – Перспективи од Источен, Јужен и Западен Балкан“, која привлече голема публика. Европратеникот Томас Вејц учествуваше на еден од најпосетените панели, на кој се дискутираше за пристапувањето на Западен Балкан и Истокот во ЕУ. Конечно, Младите европски амбасадори и влогери имаа можност лично да се сретнат со европратеничката Рукмејкер за да разговараат за реалниот активизам и важноста на активното граѓанство меѓу младите.

 

Сите активности и најважните моменти од младинската авантура во Стразбур беа прикажани на каналите webalkans.eu. Ова им овозможи на младите поединци од целиот Западен Балкан и Европа можност виртуелно да учествуваат на овој исклучителен настан.

Read more

Photos: European Union

Source: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.