УНИЦЕФ и ЕУ го прославуваат месецот на родителството во Црна Гора News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

23/06/2022

УНИЦЕФ и ЕУ го прославуваат месецот на родителството во Црна Гора

За да го одбележи месецот на родителството, УНИЦЕФ организираше презентација на програмите кои ги поддржуваат родителите во остварување на нивните важни улоги. Во соработка со Делегацијата на ЕУ во Црна Гора, во „ Europe House“ беа претставени две програми – „Грижливи семејства“ и апликацијата „Беббо“, наменети за родителите на најмладите деца.

 

Програмата „Грижливи семејства“ веќе четири години се спроведува во Црна Гора; со учество на повеќе од 700 родители. Евалуациските резултати на програмата покажуваат дека истата придонела за  намалување од 70 % на строгото и насилно родителство, како и значајно намалување од 31 % на проблемите со однесување на децата, како и родителската депресија (45 %).

 

Апликацијата „Беббо“ беше презентирана од страна на одговорната за ран детски развој при УНИЦФ Црна Гора, Ида Фердинанди, која беше придружена од Маја Мирановиќ; мајка која ја користи апликацијата веќе подолго време. Апликацијата ги снабдува родителите на деца под шест години со веродостојни информации на најразлични теми; како, на пример: здравје, исхрана, доење, безбедност, рано учење и позитивно родителство.

 

Програмата „Грижливи семејства“ и апликацијата „Беббо“ беа имплементирани во Црна Гора, со поддршка на УНИЦЕФ и финансиска поткрепа на ЕУ.

Прочитај повеќе

Извор: Europe House Podgorica

Извор на фотографии: Europe House Podgorica

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.