Новиот европски „Баухаус фестивал“ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

8/06/2022

Новиот европски „Баухаус фестивал“

Со почеток на 9. јуни, првото издание на Новиот европски „Баухаус фестивал“ ќе спои, на едно место, изложби, уметнички перформанси, конференции, семинари и слични собирања; комбинирајќи настан во живо, во Брисел, со онлајн активности и дополнителни настани ширум Европа и пошироко, вклучително и Западен Балкан. Претставувајќи дебати, извонредни говорници, уметнички перформанси, изложби и можности за вмрежување; настанот е одлична прилика за експертите, организациите и семејствата за дебатирање и креирање идни начини за заеднички соживот.

 

Главните теми на фестивалот се убавината, одржливоста и инклузијата, а негова цел е да гради врски; поврзувајќи ги светот на истражувањето, науката и технологијата со образованието, општествениот ангажман, уметноста, културата и архитектурата.

 

Новиот европски „Баухаус фестивал“ е креативна и интердисциплинарна иницијатива која го поврзува Европскиот зелен договор со нашиот животен простор и искуства. Истиот, нè повикува заедно да замислиме и изградиме одржлива и инклузивна иднина која ќе биде убава за очите, умот и душата.

 

Најавен од претседателката Вон дер Лејен во нејзиниот говор за Состојбата на Унијата, во 2020 година, Новиот европски „Баухаус фестивал“ беше заеднички кодизајниран од илјадници луѓе и организации ширум Европа и пошироко. Во септември 2021 година, иницијативата се трансформира од кодизајниран проект во реалност, благодарение на политичките активности и финансирања утврдени во соопштение на Комисијата.

Прочитај повеќе

Извор: The Festival of the New European Bauhaus

Извор на фотографии: The Festival of the New European Bauhaus

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.