Завршна конференција на проектот „ ЕУ поддршка за WB6 CIF“. News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

9/06/2023

Завршна конференција на проектот „ ЕУ поддршка за WB6 CIF“.

На завршната конференција на проектот „ ЕУ поддршка за WB6 CIF“ во Приштина, организирана од страна на 6-Коморскиот инвестициски форум на Западен Балкан (WB6 CIF), членовите на Управниот одбор на CIF ја повикаа Европската Унија да обезбеди граѓаните и економиите на регионот да ги уживаат четирите основни слободи кои ја поткрепуваат ЕУ – слободно движење на луѓе, стоки, услуги и капитал. Тие оценија дека овој процес може да се заврши за помалку од две години.

 

Европската комисија – претставена од г-дин Томас Хаглајтнер, му се заблагодари на проектниот тим за нивната одлична соработка и ја поздрави работата што ја постигна WB6 CIF за промовирање на придобивките и можностите од регионалната економска интеграција. Како глас на бизнисот во Западен Балкан, улогата на WB6 CIF сега е поважна од кога било. Со единствена перспектива кон вклученитепредизвици и можности, WB6 CIF може да помогне во продлабочувањето на економската интеграција на регионот – преку Заедничкиот регионален пазар и да ги идентификува областите за приближување на регионот поблиску до Единствениот пазар на ЕУ.

 

Во текот на изминатите три години, беа развиени голем број бесплатни услуги или активности во проектот во кој беа вклучени повеќе од 6.500 компании од сите шест економии на Западен Балкан. Главните цели на проектот беа зголемување на прекуграничната деловна соработка во Западен Балкан преку подобрување на регионалната правна и политичка рамка и олеснување на директната соработка преку услуги за поддршка што ги обезбедуваат стопанските комори. Исто така, проектот имаше за цел да го поддржи развојот на приватниот сектор преку промовирање на пристап до финансии за различни видови бизниси и пазарни таргети. Дополнително, беа обезбедени услуги за поддршка за подобрување на конкурентноста, особено за малите и средни претпријатија, истакнаа учесниците на конференцијата.

Read more

Source: Chamber investment forum WB6

Photo credits: Chamber investment forum WB6

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.