Поддршка за медиумска слобода и плурализам во Западен Балкан News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

8/07/2022

Поддршка за медиумска слобода и плурализам во Западен Балкан

Независни медиумски организации кои се основани и работат во Западен Балкан се поканети да земат учество во програмата Поддршка за медиумска слобода и плурализам во Западен Балкан; кофинансирана од ЕУ и владата на Германија, а имплементирана од ГИЗ, во соработка со „Internews“ и „DW Akademie“.

Конкретната цел на програмата е да ги зголеми капацитетите на професионалните и независни медиумски организации за подобра адаптација на променливата медиумска средина. Земајќи ги предвид ограничените финансиски и човечки ресурси на независниот медиумски сектор, програмата ќе обезбеди, исто така, и комбинација од неопходни инвестиции во капитал, персонализирана техничка поддршка и палета активности за градење капацитети во насока на подобрување на бизнисот и развивање на високо квалитетното новинарство.

 

Програмата ќе придонесе за севкупната цел за зајакнување на партиципативната демократија и процесот за приближување на Западен Балкан кон ЕУ; и тоа преку градење капацитети во медиумските куќи, како и стимулирање и овозможување соодветна средина за плуралистички медиуми.

 

Дваесет гранта, со максимална вредност од 150000 евра, ќе бидат доделени преку оваа програма. Проектите, пак, се очекува да траат до три години.

Прочитај повеќе

Извор: EU Delegation Bosnia and Herzegovina

Извор на фотографии: EU Delegation Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.