Сараево дел од мисијата „100 града со 0 емисии: отпочнување коалиција за позелени проекти“ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

21/12/2022

Сараево дел од мисијата „100 града со 0 емисии: отпочнување коалиција за позелени проекти“

По изборот на Функционалната урбана зона на Сараево како дел од мисијата за „100 града со 0 емисии“, канцеларијата на ЕУ во БиХ и Кантонот Сараево, на 14. декември, започнаа коалиција за 0 емисии. Партнерите на коалицијата се посветени на координирање на своите активности и насочување на ресурсите кон проекти за 0 емисии во Сараево.

 

Започнувањето на Коалицијата, која ќе биде темелна разлика за трошењето на средствата, претставува можност за поврзување на финансиите со целите за позелена средина; особено во загадените урбани подрачја како Сараево.

 

По изборот на Функционалната урбана зона на Сараево како дел од мисијата за „100 града со 0 емисии“, потребна е изработка на 10 годишен акциски план за 0 емисии, вклучително и план за климатска неутралност во сите сектори; како, на пример, енергија, згради, управување со отпад и транспорт, заедно со поврзаните инвестициски планови. Процесот ќе ги вклучи граѓаните, организациите за истражување и приватниот сектор. Коалицијата за 0 емисии редовно ќе се состанува на работни состаноци кои ќе бидат прилика за координирање на активностите и споделување на најдобрите практики.

Read more

Извор: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Извор на фотографии: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.