Sarajevo dio misije 100 Net Zero Emission Cities: Pokretanje koalicije za zelenije projekte News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

21/12/2022

Sarajevo dio misije 100 Net Zero Emission Cities: Pokretanje koalicije za zelenije projekte

Nakon odabira Funkcionalnog urbanog područja Sarajeva (Sarajevo Functional Urban Area) u sklopu misije 100 Net Zero Emission Cities, kancelarija EU u BiH i Kanton Sarajevo pokrenuli su 14. decembra Koaliciju Net Zero Emission. Koalicioni partneri su se obavezali da će koordinirati svoje aktivnosti i usmjeriti resurse na projekte nulte emisije u Sarajevu.

 

Pokretanje Koalicije, koja će predstavljati suštinsku promjenu u načinu trošenja sredstava, prilika je da se finansiranje poveže sa ciljevima čistije životne sredine, posebno u zagađenim urbanim područjima kao što je Sarajevo.

 

Nakon izbora funkcionalnog urbanog područja Sarajeva (Sarajevo Functional Urban Area) među „100 gradova“, potrebno je izraditi desetogodišnji Net Zero akcioni plan, uključujući plan za klimatsku neutralnost u svim sektorima kao što su energetika, zgrade, upravljanje otpadom i transport, zajedno sa povezanim investicionim planovima. Ovaj proces će uključiti građane, istraživačke organizacije i privatni sektor. Net Zero Emission Koalicija će se redovno okupljati na praktičnim sastancima na radnom nivou koji će biti prilika za koordinaciju aktivnosti i razmjenu najboljih praksi.

Izvor: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Fotografija: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.