Јавна дискусија за "Локални младински совети" во Кавадарци News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

15/11/2023

Јавна дискусија за “Локални младински совети” во Кавадарци

Ѓорѓи Ристов, Млад европски амбасадор (YEA) од Северна Македонија, организираше јавна дискусија во Кавадарци, неговата општина, фокусирана на важноста на Локалните младински совети. Овој настан послужи како продолжение на посетата на Германската амбасада, поддржана од Europe House Скопје. Сесијата започна со преглед на „ЗАКОНот ЗА МЛАДИНСКО УЧЕСТВО И МЛАДИНСКИ ПОЛИТИКИ“, со цел да го инспирира, води и поврзе Локалниот младински совет (LYC) Кавадарци со младата популација во градот. Оваим даде можност на младите повеќе да се запознаат со функционирањето и перспективата на LYC.

 

Во втората фаза од настанот, присутните имаа можност да предложат идеи, корисни за младите. Најдобрата идеја би била доставена до Советот на Кавадарци, кој треба да го подготви буџетот за 2024 година до 15 ноември. Крајната цел е оваа идеја да биде прифатена и имплементирана во 2024 година. Europe House Скопје даде поддршка за овој настан, продолжувајќи ја својата дискусија за LYC.

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.