Основно училиште во Сараево добива нов изглед со поддршка од ЕУ и Европската банка за реконструкција и развој News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

2/03/2023

Основно училиште во Сараево добива нов изглед со поддршка од ЕУ и Европската банка за реконструкција и развој

Изградено пред околу 40 години, и значително оштетено за време на војната, основното училиште „Ќамил Сијариќ“ е едно од најстарите и најголеми училишта во подрачјето Добриња во Сараево, со повеќе од 950 запишани ученици. Иако било реновирано неколкупати през годините, училиштето се соочувало со сериозни топлински загуби заради енергетски неефикасните фасада, покрив и стари прозорци. Кога кантонот Сараево одлучил да започне со голема реконструкција на јавните згради, училиштето било идентификувано како еден од приоритетите.

 

Со финансиски фондови од Европската банка за реконструкција и развој, ЕУ и Австрија, кантонот Сараево, во 2020 година, започнал програма за обновување на 40 јавни згради; главно образовни институции, како градинки, училишта, студентски домови и здравствени центри. Програмата има за цел избраните згради да ги направи енергетски ефикасни, со што ќе се намалат трошоците за енергија и струја, како и емисијата на CO2. Петнаесет згради беа избрани во првата фаза на програмата, од кои досега 13 се реновирани.

 

ЕУ обезбеди грант во вредност од 2 милиони евра за програмата.

 

Реконструкција на јавните згради е дел од Акцискиот план за зелен град, за кантонот Сараево, од Европската банка за реконструкција и развој; заедно со други инвестиции, како водна инфраструктура, урбан транспорт и градско греење. Проектите за зелен град во Сараево се поддржани од ЕУ, Австрија, Јапонија, Централноевропската иницијатива, Италија и Инвестициската рамка Западен Балкан.

Read more

Извор: EBRD

Извор на фотографии: EBRD  

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.